Ugrás a tartalomra

Potápi: A nemzetpolitika zászlóshajója a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program

2019.06.20
11:15
2019.06.20
17:40
Forrás
Pannon RTV
A Körösi Csoma és a Petőfi Sándor Program a magyar nemzetpolitika zászlóshajója – hangzott el ma Budapesten, a Duna Palotában a két program zárókonferenciáján.

Az eseményen 225 ösztöndíjas vett részt, akik az elmúlt évben a Kárpát-medencei magyar szórványban és a diaszpórában teljesítettek szolgálatot. A programok egymilliárd forintból valósultak meg.

Vajdaságban 7 ösztöndíjas tevékenykedett az elmúlt időszakban. Maradékon szolgált Schön Bálint. Ezt a térséget választotta mert, édesapja nagybecskereki származású. A következő periódusban is 7 ösztöndíjas érkezhet majd Vajdaságba.

A Körösi Csoma Sándor Programban mintegy 150-en vettek részt. Köztük volt Patarica Edvin Temerinből. Ő az Egyesült Államokba utazott, az északi Cleavlendbe. Már korábban is járt Amerikában, ott ismerkedett meg a program résztvevőivel. Most visszatér, ismét pályázott.

Patarica Edvin, Temerin: „Elsősorban magyar iskolában tanítottam, cserkészkedtem mellette, felépítettem egy információs rendszert a szervezetek között. Tudni kell, hogy a diaszpórában a szervezetekkel nagyon sokat kell foglalkozni. Több szervezet van, egy helységen belül tíz-húsz szervezet. Az esetemben 22 szervezettel dolgozunk Cleavelandben. Egy ernyőszervezet ösztöndíjasa voltam. Összefogtam, látogattam őket, összesítést készítettem a szervezet részére.”

Az egyház, a regős csoportok, a hagyományőrzés, a magyar iskolák az alappillérei külföldön a nemzeti önazonosság megőrzésének – emelték ki az ösztöndíjasok. A világ magyarsága közösségeinek munkájában, szervezetek koordinálásában vesznek részt, illetve a Kárpát-medencében élő magyar szórványoknak a munkáját segítik. 214 hétvégi iskola működik a nagyvilágban, amelyeket ők is jelentősen segítenek. Folyamatosan bővül a helyszínek száma is – emelte ki Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: „Van olyan hogy egy-egy közösség szervezet annyira megerősödik, hogy már külön ösztöndíjast igényel a munkájuk segítése, így helyszínként beléphet egy ilyen is, de vannak újak, akiket felfedezünk, méltóak a segítségre, akkor oda is megy ösztöndíjas.”

A Kőrösi Csoma Sándor program 2013-ban indult, 47 ösztöndíjassal. Ehhez 2015-ben párosult a Petőfi program, és az eredményességnek köszönhetően most már 225-en vesznek részt. A következő időszakra az elbírálás megtörtént, a déli féltekén már dolgoznak az ösztöndíjasok, a többiek augusztus végén, szeptember elején utaznak. A következő pályázat márciusban jelenhet meg.

Nemzetpolitikai Államtitkárság
Petőfi Sándor Program

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.