Ugrás a tartalomra

Putyin és Vučić megegyeztek, fél évig nem változik a gáz ára

2021.11.25
17:58
2021.11.26
08:42
Forrás
Pannon RTV
További hat hónapon keresztül a jelenleg is érvényben lévő 270 dolláros áron vásárolhat földgázt Szerbia Oroszországtól - erről állapodott meg ma Aleksandar Vučić szerb államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Szocsiban.

Számunkra ez a megmenekülést jelenti. Nem lesz gond sem a villanyárammal, sem a földgázzal, de a fűtéssel sem - mondta Vučić a találkozót követően. Sokat segített nekünk Putyin elnök. Ez az én ajánlatom volt, ő pedig elfogadta - tette hozzá a szerb államfő. A földgáz világpiaci ára egyébként már meghaladta az 1000 dollárt is. Az elkövetkező fél évben pedig nem csak az ár marad a régi, hanem a korábbitól nagyobb mennyiségű földgáz érkezik majd Szerbiába Oroszországból - mondta Vučić.

„Számos téma került szóba, és köszönetet szeretnék mondani Putyin elnöknek a kiváló vendéglátásért. Ez volt az egyik leghosszabb megbeszélésünk, három órán át egyeztettünk fontos kérdéseket illetően. Természetesen érti, hogy mekkora jelentőséggel bír a földgáz tematikája, a földgáz ára, a földgáz mennyisége és az úgynevezett rugalmasság. Ma, illetve február végéig 13 millió köbméter földgázra van szükségünk, májusban és júniusban 4-5 millió köbméterre van szükségünk. Ezek mind nehéz kérdések, amikor átlépünk bizonyos mennyiségeket, hogy a tőzsdén vásároljuk-e ugyanazon az áron, és a többi. Elértünk valamit, amit talán csak egyszer említettünk, amivel próbálkoztunk, Putyin elnök kivételes barátságot mutatott Szerbia iránt. Sikerült először is, hogy az elkövetkező hat hónapban a földgázt a hihetetlen 270 dolláros áron kapjuk, hogy ne változzon az ár. Hogy pontosan ugyanaz maradjon. Nagyobb mennyiségű földgázt kapunk ez a hat hónap alatt, rugalmasságot kaptunk, amire külön kértem Putyin elnököt. Hogy megértsék az emberek, amikor erről hírt adtam még a hotelből a találkozó után, amikor ezt Bajatovićnak elmondtam, szó szerint ugrált örömében, mert azt hitte, ezt lehetetlen elérni. De nemcsak én beszéltem Putyin elnökkel, hanem Putyin elnök megelőzően beszélt minden fontos emberrel Oroszország különböző területeiről. Közvetlenül, egy gombnyomással kapcsolja az embereket, ilyen nálunk nincs. A második gombon egy második, a harmadikon egy harmadik ember várja, sorban. Tárgyaltunk a hosszú távú szerződésről is, bizonyos elemeket lefektettünk. Amíg alá nem írjuk ezt a szerződést, addig ezekről az elemekről nem áll jogomban beszélni, de két fontos dolgot elmondhatok. Az egyik az a mondat, amit Putyin elnök mondott, Aleksandar, jó megoldás lesz, elégedettek lesztek. A másik pedig, azok az elemek, amelyekről már tárgyaltunk, arra következtetnek, hogy ez a legnehezebb, legdrágább téli hat hónap után is - amikor a tőzsdén a földgáz ára 1000 dollár, számunkra pedig 270 – kivételes árat és mennyiséget kapunk rugalmasság mellett.”

Vlagyimir Putyin
Aleksandar Vučić
gáz
földgáz

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.