Ugrás a tartalomra

Putyin: a Nyugat már régóta fenyegeti Oroszország határait

2022.05.09
12:27
2022.05.09
18:48
Forrás
Szerbiai RTV
Katonai parádéval ünnepelték Moszkvában a második világháború befejezésének évfordulóját. Több mint 11 ezer katona vett részt a parádén. A Vörös téren Vlagyimir Putyin orosz elnök tartott beszédet.

A felvonuláson olyan katonák vettek részt, akik közvetlenül a harci övezetből érkeztek. A hadsereg azonban az előző évekhez viszonyítva kisebb létszámban, és kevesebb járművel vonult fel Moszkvában. A rossz időjárási viszonyok miatt a légi parádé is elmaradt. Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy Oroszország agressziót akadályozott meg azzal, hogy katonai akciót hajtott végre Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin, elnök, Oroszország: „Láthattuk, hogyan bontakozik ki a katonai infrastruktúra, hogy külföldi tanácsadók százai kezdték meg a munkát, és hogy a NATO-országok rendszeresen szállítják a legmodernebb fegyvereket. A veszély napról napra nőtt. Oroszország megelőző választ adott az agresszióra. Ez egy kényszerű, időszerű és az egyetlen helyes döntés volt.”

Putyin azt mondta, tavaly decemberben Oroszország biztonsági garanciákat kért a Nyugattól, de a NATO hallani sem akart ezekről, mert teljesen más tervei voltak: Soha nem adjuk fel az anyaföld szeretetét, a hitet és a hagyományos értékeket, az őseink hagyományait, és minden más nép és kultúra tiszteletét. Nyugaton viszont, úgy tűnik, ki akarják törölni ezeket az ezeréves értékeket.

Az orosz elnök beszédét egyébként hatalmas várakozások előzték meg. A várt bejelentések a teljes ukrajnai háborútól és mozgósításon keresztül a „katonai hadművelet” végének bejelentéséig terjedtek, ám semmi hasonló nem hangzott el.

Vlagyimir Putyin

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.