Ugrás a tartalomra

Rendkívüli ülés Raškában a koszovói szerbek képviselőivel (videó)

2017.02.02
19:10
Azt üzenem a szerbeknek, hogy ne engedjenek a provokációnak, a mi érdekünk a béke - mondta ma este Aleksandar Vučić szerb kormányfő Raškában
Azt üzenem a szerbeknek, hogy ne engedjenek a provokációnak, a mi érdekünk a béke - mondta ma este Aleksandar Vučić szerb kormányfő Raškában. Vučić a koszovói szerb községek képviselőivel ült össze délután a dél-szerbiai városban, a találkozó szünetében szólt az újságírókhoz. A rendkívüli ülést a miniszterelnök hívta össze, a Brüsszelben lezajlott szerdai Belgrád-Pristina-párbeszéd után. Elégedetlen a prištinai hozzáállással Aleksandar Vučić szerb kormányfő. A miniszterelnök nem akarja megváltoztatni az álláspontját Koszovó ügyével kapcsolatban, ugyanakkor teljesen megbízhatatlannak látja Koszovó vezetőségét. A miniszterelnök hozzátette, mindent elfogadott tegnap a belga fővárosban, de azt nem, hogy Szerbia lenne mindenért a hibás. „Fontos, hogy megőrizzük a békét. Ezen az úton szeretnénk folytatni a politikánkat, a szavamat megtartom. Az ülés előtt láttam, hogy Priština már több nyilatkozatot is adott, és elkezdték vádolni, támadni Szerbiát, ők se tudják miért, úgy néz ki, nem tiszta a lelkiismeretük, és ezután még az elvárásaikat, becsléseiket is felgyorsították. Valamiféle propagandáról beszélnek, holott csak ők terjesztenek propagandát.”



A kosovska mitrovicai hídról és falról is szólt a szerb kormányfő. Azt mondta, decemberben mindent megbeszéltek, Pristina most mégis azt akarja, hogy rombolják le a falat, ami elválasztja a város szerbek és albánok lakta részét. Vučić szerint ez is azt bizonyítja, hogy Pristina nem tartja tiszteletben a Brüsszelben hozott megállapodásokat. Mindig a béke megőrzése érdekében cselekedtek, emelte ki Vučić, hozzátéve, nem azért, mert meg lettek félemlítve, hanem azért, mert ez az egyetlen józan megoldás. „Annak ellenére is, hogy a kommunális rendeletek minden község saját hatáskörébe tartoznak, még a koszovói törvények szerint is a közvetlen hatáskörében van a helyi önkormányzatoknak, tehát Goran Rakić kezében is, Észak-Mitrovicából. Nem érvényesek a koszovói törvények sem, semmi sem érvényes, le kell rombolni. Ma látom, hogy a NATO-ban is azt mondják, hogy valamit le kell rombolni. Goran Rakić elfogadta, hogy le kell rombolni, nem azért, mert rosszat akar népének, vagy mert félős, hanem azért, mert meg akarja őrizni a békét.” Vučić egyúttal azt kérte Federica Mogherinitől, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjétől, a Belgrád-Pristina tárgyalások brüsszeli vezetőjétől, hogy reagáljon Pristina viselkedésére. Vučićot Raškába Zoran Đorđević védelmi-, Nebojša Stefanović belügyminiszter és Ljubiša Diković vezérkari főnök is elkísérte. Korábban: 2017.02.02. Késlekedés nélkül, délután öt órakor megkezdődött Aleksandar Vučić szerb kormányfő és a koszovói szerb községek képviselőinek ülése Raškában. A rendkívüli ülést a miniszterelnök hívta össze, a Brüsszelben lezajlott szerdai Belgrád-Pristina-párbeszéd után. Vučićot Zoran Đorđević védelmi-, Nebojša Stefanović belügyminiszter és Ljubiša Diković vezérkari főnök is elkísérte. A miniszterelnök nem adott nyilatkozatot a találkozó előtt, mivel, mint mondta, nem szeretné megszegni az EU-nak adott szavát. Hozzátette viszont, hogy mindent megtesznek a feszültségek lenyugtatása érdekében. (Szerbiai RTV)
ülés
Aleksandar Vučić
Raška
koszovói szerbek

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.