Ugrás a tartalomra

Rohamléptekkel az EU felé?

2022.02.02
20:48
Forrás
Pannon RTV
Szerbia még sohasem haladt ilyen gyorsan az Európai Unió felé – jelentette ki a múlt héten Ana Brnabić szerb miniszterelnök a brüsszeli tárgyalásait követően.

Mint mondta, az alkotmánymódosításról szóló népszavazás sikerével az ország nagy lépést tett az európai integráció terén, és a reformokat folytatni fogja Belgrád.

Szerbia 2012-ben vált az Európai Unió tagjelölt országává, a csatlakozási tárgyalások 2014-ben kezdődtek meg. Az Európai Unió és Szerbia között eddig 22 csatlakozási fejezet nyílt meg, és kettő ideiglenesen le is zárult. A koronavírus-járvány kitörésével egy időben úgy tűnt, megrekedt a folyamat, majdnem két évig nem nyitottak meg egyetlen fejezetet sem, közben pedig a csatlakozás módszertana is megváltozott, vagyis most már nem arról van szó, hogy egyenként meg kell nyitni mind a 35 fejezetet, hanem úgynevezett klaszterokat, fejezetcsoportokat nyitnak meg. Ez a módszertan azért hatékonyabb, mert egyszerre több fejezet tud megnyílni, és így gyorsabban tud haladni az adott ország a teljes jogú tagság elnyerése felé. Tavaly decemberben így egyszerre négy fejezetet tudott megnyitni Szerbia.

A múlt hét végén, csak néhány nappal a brüsszeli út után az Európai Parlament képviselői látogattak Belgrádba, ahol vezető politikusokkal tárgyaltak. Vladimir Bilčik, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője a megbeszéléseket követően kiemelte, Szerbia ugyan tett előrelépéseket például a választási reform kapcsán, de nem elég gyorsak ezek a folyamatok. Erre reagálva Ivica Dačić házelnök közölte: a szerbiai parlament szerdán ül össze, hogy a választási törvényeket módosítsa, és azok összhangba kerüljenek az európai uniós elvárásokkal, így ez az akadály is elgördül Szerbia elől.

A Közügyekben Kovács Elvira, a Szerbiai Parlament alelnöke beszélt az integrációs folyamatról.

Ana Brnabić
Szerbia
Európai Unió
Brüsszel
brüsszeli
Belgrád
Kovács Elvira

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.