Ugrás a tartalomra

Skandallum a horvát döntés

2022.07.18
13:36
2022.07.18
17:40
Forrás
Pannon RTV
Hevesen reagáltak a szerbiai politikusok arra a hírre, hogy Horvátország nem engedélyezte Aleksandar Vučić szerb elnöknek, hogy ellátogasson a második világháborús áldozatok jasenovaci emlékhelyére.

Az indulatok hétfőre sem csitultak el, az államfő 18 órára rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be.

Megengedhetetlen, elfogadhatatlan, felháborító – ilyen jelzőkkel illették a szerb politikusok Horvátországnak azt a döntését, amely szerint Aleksandar Vučić köztársasági elnök nem látogathatott el a második világháború idején ártatlanul kivégzett áldozatok jasenovaci emlékhelyére. A horvát indoklás szerint egy külföldi állam magas rangú képviselőjének látogatása a jasenovaci emlékterületen nem lehet magánjellegű. Ana Brnabić miniszterelnök azt mondta: félelmetes üzenetről van szó, hiszen ezek szerint a szerbek számára Jasenovac tiltott terület, ahova eddig sem látogatott el egyetlen szerb elnök sem, nehogy megsértse a horvát vezetést. Mint mondta: az elnöknek nem azt tiltották meg, hogy Horvátországba utazzon, hiszen a tengerpartra például mehetne, hanem azt, hogy a szerb áldozatok előtt lerója kegyeletét.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Hihetetlen döntés, felfoghatatlan döntés. Ez a Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatok legnagyobb botránya az újkori történelemben.”

Ivica Dačić, a Szerbiai Parlament leköszönő elnöke is skandallumnak nevezte a beutazás megtiltását. Úgy fogalmazott: ez olyan, mintha egy izraeli elnöknek megtiltanák, hogy ellátogasson Auschwitzba.

Ivica Dačić, leköszönő házelnök, Szerbiai Parlament: „Szerintem ezzel az arroganciájukat akarják megmutatni, azt, hogy ők az Európai Unió tagjai, és nekik mindent lehet. De szerintem ők ezzel inkább azt mutatják, hogy valójában félnek, és nem akarnak Jasenovacról beszélni.”

Dejan Ristić történész, a belgrádi Népirtás Áldozatai Múzeuma igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy nem ez volt az első eset, hogy a horvát vezetés nem engedélyezte Aleksandar Vučićnak, hogy az emlékhelyre látogasson. Szerinte ezzel egyértelművé vált, hogy 1945 óta a szerbeket nem fogadják szívesen Jasenovacon, ennek oka pedig az, hogy a horvátok így szeretnék csökkenteni az ott történtek jelentőségét, hiszen Jasenovac a szerb ellen elkövetett második világháborús bűncselekmények központi helyszíne.

Dejan Ristić, igazgató, Népirtás Áldozatai Múzeuma, Belgrád: „Tudomásom szerint ez már a harmadik látogatási kísérlet volt, és a horvát hatóságok minden alkalommal ilyen vagy olyan módon megakadályozták ebben. Most első alkalommal derült erre fény a nyilvánosság előtt is.”

A Jutarnji List című horvát napilap közben úgy értesült, hogy a szerb elnök mégis ellátogathat a második világháborús áldozatok emlékhelyére. Meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva a horvát lap azt írta, Aleksandar Vučić ellátogathat Jasenovacra, az utazást azonban diplomáciai csatornákon keresztül kell egyeztetni, hiszen alapos előkészületet igényel, és szeptember előtt biztosan nem kerülhet rá sor.

Horvátország
Aleksandar Vučić
Ivica Dačić
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.