Ugrás a tartalomra
TANJUG/Facebook/Bojko Borisov/nr

Stratégiai jelentőségű a Balkán-áramlat

2020.06.01
15:47
2020.06.01
17:49
Forrás
Pannon RTV
Bulgáriának és Szerbiának is kulcsfontosságú a gázvezeték kiépítése, hiszen energiabiztonságot és hosszútávú bevételi forrást jelent - állapította meg a szerb elnök és a bolgár kormányfő.
TANJUG/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/nr

Kulcsfontosságúnak nevezte a Balkán-áramlat gázvezeték kiépítést Aleksandar Vučić, aki Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök meghívására utazott Bulgáriába. A szerb elnök a gázvezetéken zajló munkálatok mellett megtekintette a Szófiát és a szerb határt összekötő autóút építését, aminek köszönhetően a fővárosok közötti utat három óra alatt is meg lehetne tenni, az Isztambulig vezetőt pedig hét óra alatt.

TANJUG/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/nr

Szófiába érkezése után Aleksandar Vučić államfő helikopteres körúton tekintette meg a Szófiától a szerb határig vezető útszakaszt, amely Zaječarnál csatlakozik a már elkészült részhez. Elkészülte után Belgrádból Szófiába 3 óra alatt juthatunk el, míg Isztambulba 7 óra alatt. A légi szemrevételezés után Boriszov egy rövid autóútra invitálta Vučićot a frissen elkészült aszfalton.

TANJUG/Facebook/Bojko Borisov/nr

Stratégiai befektetési jelentőséggel rendelkezik a Balkán-áramlat nevű gázvezeték Szerbia és Bulgária számára is - így véleményezte a szerb elnök a gázvezeték munkálatait, látogatásának második megállóján. „Tudom, hogy az emberek mindig is az Európa-autóutat tekintették számunkra a legfontosabbnak, ami Belgrádot és Szófiát, valamint Ništ és Szófiát köti össze. Senki se haragudjon meg, de ez a projekt, a Balkán-áramlat gázvezeték összehasonlíthatatlanabbul fontosabb.”

TANJUG/Facebook/Bojko Borisov/nr

A bolgár miniszterelnök szerint a két ország számára a szállítási díjakból hosszútávú bevételi forrást jelent az új gázvezeték. Hozzátette, emellett az energiabiztonság is nagy mértékben növekszik az új forrásnak köszönhetően. „Mindez lehetővé teszi majd, amit mindkét ország szeretne, a sokoldalúságot. Használni tudjuk majd az orosz gázt, az amerikai folyékony gázt, a katarit, az azerit, a törököt.”

TANJUG/Facebook/Bojko Borisov/nr

Látogatásának utolsó pontján Aleksandar Vučić látogatást tett Szent Száva egykori sírjánál is, amelyet vendéglátójával együtt koszorúzott meg.

TANJUG/Facebook/Bojko Borisov/nr
Balkáni Áramlat gázvezeték
Balkán-áramlat
gáz
gázvezeték
építés
Bulgária
Szerbia
autóút
beruházás
Bojko Boriszov

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.