Ugrás a tartalomra
TANJUG/Facebook/Bojko Borisov/nr

Stratégiai jelentőségű a Balkán-áramlat

2020-06-01
15:47
2020-06-01
17:49
Forrás
Pannon RTV
Bulgáriának és Szerbiának is kulcsfontosságú a gázvezeték kiépítése, hiszen energiabiztonságot és hosszútávú bevételi forrást jelent - állapította meg a szerb elnök és a bolgár kormányfő.

Kulcsfontosságúnak nevezte a Balkán-áramlat gázvezeték kiépítést Aleksandar Vučić, aki Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök meghívására utazott Bulgáriába. A szerb elnök a gázvezetéken zajló munkálatok mellett megtekintette a Szófiát és a szerb határt összekötő autóút építését, aminek köszönhetően a fővárosok közötti utat három óra alatt is meg lehetne tenni, az Isztambulig vezetőt pedig hét óra alatt.

Szófiába érkezése után Aleksandar Vučić államfő helikopteres körúton tekintette meg a Szófiától a szerb határig vezető útszakaszt, amely Zaječarnál csatlakozik a már elkészült részhez. Elkészülte után Belgrádból Szófiába 3 óra alatt juthatunk el, míg Isztambulba 7 óra alatt. A légi szemrevételezés után Boriszov egy rövid autóútra invitálta Vučićot a frissen elkészült aszfalton.

Stratégiai befektetési jelentőséggel rendelkezik a Balkán-áramlat nevű gázvezeték Szerbia és Bulgária számára is - így véleményezte a szerb elnök a gázvezeték munkálatait, látogatásának második megállóján. „Tudom, hogy az emberek mindig is az Európa-autóutat tekintették számunkra a legfontosabbnak, ami Belgrádot és Szófiát, valamint Ništ és Szófiát köti össze. Senki se haragudjon meg, de ez a projekt, a Balkán-áramlat gázvezeték összehasonlíthatatlanabbul fontosabb.”

A bolgár miniszterelnök szerint a két ország számára a szállítási díjakból hosszútávú bevételi forrást jelent az új gázvezeték. Hozzátette, emellett az energiabiztonság is nagy mértékben növekszik az új forrásnak köszönhetően. „Mindez lehetővé teszi majd, amit mindkét ország szeretne, a sokoldalúságot. Használni tudjuk majd az orosz gázt, az amerikai folyékony gázt, a katarit, az azerit, a törököt.”

Látogatásának utolsó pontján Aleksandar Vučić látogatást tett Szent Száva egykori sírjánál is, amelyet vendéglátójával együtt koszorúzott meg.

Balkáni Áramlat gázvezeték
Balkán-áramlat
gáz
gázvezeték
építés
Bulgária
Szerbia
autóút
beruházás
Bojko Boriszov

Most

16:18, Frissítve: 16:27

Újra vesztegzár alatt van Melbourne

Az intézkedés mintegy ötmillió ausztráliai lakost érint, az emberek csak munkába, iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra mehetnek, egyébként az otthonukban kell tartózkodniuk.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.