Ugrás a tartalomra

Súlyos helikopterszerencsétlenség történt Kijevben

2023.01.18
15:25
2023.01.18
16:24
Forrás
Pannon RTV
Az ukrán belügyminiszter, a helyettese, egy államtitkár, 3 gyerek, és még legalább 10 ember, köztük a legénység vesztette életét az ukrán fővárosban. A helikopter egy óvoda mellett csapódott a földbe, több mint 30-an sérültek meg, köztük 12 gyerek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és barátainak. Az államfő a közleményben leírhatatlan fájdalomnak nevezte, hogy gyerekek is meghaltak a balesetben. Hozzátette: arra szólította fel az illetékes szerveket, derítsék ki, mi okozta a szerencsétlenséget.

Közben pedig tovább folyik a lobbizás Ukrajna támogatásáért. Az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka a davosi Világgazdasági fórumon szólalt fel, és arról beszélt, hogy a háború traumatizálta hazájában a családokat, és romba döntötte az eddig ismert világukat. Figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal fenyegetőzik, hogy Ukrajnán túli határokat is átléphet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról biztosította, hogy az Európai Unió Ukrajna mellett áll.

„Csak azt szeretném mondani, kedves Olena - és szerintem a teljes itteni közönség nevében beszélhetek -, mi benne vagyunk, ameddig csak szükséges, és az ukrán barátaink mellett állunk.”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Ukrajna mellett szólalt fel az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Leszögezte: elérkezett az idő, hogy az EU több felszerelést biztosítson, és harckocsikkal lássa el Ukrajnát.

„Közel egy éve Oroszország a pusztítás stratégiáját, a terror stratégiáját követi. Bombázással igyekszik Ukrajna népét megadásra kényszeríteni, és ezt stratégiát láttuk Bahmutnál, Szoledárnál, és a közelmúltban Dnyiprónál. Ám az ukránok ellenállnak, és folytatják az ellenállást. Mi, az Európai Unió, pedig folytatjuk a támogatásukat ameddig csak szükséges.”

A davosi Világgazdasági Fórumon egyébként az is elhangzott, hogy várhatóan nem ér véget hamarosan az ukrajnai háború, a két félnek ugyanis nagyon eltérő elképzelései vannak a helyzetről, így békemegállapodásra nem lehet számítani.

Kijev
orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij
Charles Michel
Ursula von der Leyen
Ukrajna

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.