Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Darko Bandic

A Szabadság Mozgalom nyert Szlovéniában, de nem tud önállóan kormányt alakítani

2022.04.24
20:39
2022.04.25
08:07
Forrás
MTI
A hivatalos adatok szerint is vezet az újonnan alapított baloldali párt.

A Robert Golob vezette, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyert a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből. Az exit poll adatokat a szlovén közszolgálati televízió este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A hivatalos adatok szerint is vezet Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom pártja a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon a leadott szavazatok 30 százalékos feldolgozottságánál - közölte a szlovén választási bizottság. A részleges eredmények tükrében a Szabadság Mozgalomnak 39 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 32 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 9 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 8 mandátummal a harmadik helyen végeztek. Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is. Rájuk csakis a nemzetiségek szavazhattak.

A közel 1,7 millió, választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntött. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választották meg őket. A 1471 jelöltre és 20 pártlistára 3000 szavazókörben szavazhattak a választópolgárok. Tizenöt párt nem érte el a négy százalékos küszöböt.

Szlovénia
választások
Szabadság Mozgalom

Most

08:32

No filter a Desirén

A Stúdió K Színház előadásával és Lajkó Félix koncertjével kezdetét vette a tizennegyedik Desiré fesztivál Szabadkán.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.