Ugrás a tartalomra

A szenátus elé kerül a Trump elmozdítását célzó eljárás

2020.01.15
23:51
2024.03.19
08:50
Forrás
MTI
Az amerikai képviselőház háromórás vitát követően megszavazta a határozatot a Donald Trump amerikai elnök ellen az impeachment-eljárás során megfogalmazott két vádpont továbbításáról a szenátusnak.

A határozat egyben - külön szavazással - jóváhagyta a Nancy Pelosi demokrata párti házelnök által szerdán reggel megnevezett hét, úgynevezett impeachment-menedzser jelölését is. Az impeachment-menedzserek azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház "ügyészeiként" tevékenykednek, és az amerikai elnök ellen még decemberben megszavazott két vádpontot - a hatalommal történt visszaélést és a kongresszus munkájának akadályozását - előterjesztik a szenátusnak.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

A voksolást megelőző vitában felszólaló képviselők pártállásuktól függően érveltek az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) mellett és ellen.
A szavazás után az impeachment-menedzserek személyesen adták át a dokumentumot a szenátusban.

A szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell kedden jelentette be, hogy az impeachment-eljárás második szakasza, a szenátusi tárgyalás várhatóan január 21-én kezdődik meg. A tárgyaláson Donald Trumpot a Fehér Ház jogászai, köztük Pat Cipollone és Jay Sekulow képviselik.

Az Egyesült Államok elnökéről a demokrata többségű képviselőház december 18-án mondta ki, hogy bűnös a hatalommal történt visszaélésnek és a kongresszus munkája akadályozásának a vádjában.

szenátus
impeachment
Nancy Pelosi
Donald Trump

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.