Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

A szenátus elé kerül a Trump elmozdítását célzó eljárás

2020.01.15
23:51
2020.02.17
18:42
Forrás
MTI
Az amerikai képviselőház háromórás vitát követően megszavazta a határozatot a Donald Trump amerikai elnök ellen az impeachment-eljárás során megfogalmazott két vádpont továbbításáról a szenátusnak.

A határozat egyben - külön szavazással - jóváhagyta a Nancy Pelosi demokrata párti házelnök által szerdán reggel megnevezett hét, úgynevezett impeachment-menedzser jelölését is. Az impeachment-menedzserek azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház "ügyészeiként" tevékenykednek, és az amerikai elnök ellen még decemberben megszavazott két vádpontot - a hatalommal történt visszaélést és a kongresszus munkájának akadályozását - előterjesztik a szenátusnak.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Fotó: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

A voksolást megelőző vitában felszólaló képviselők pártállásuktól függően érveltek az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) mellett és ellen.
A szavazás után az impeachment-menedzserek személyesen adták át a dokumentumot a szenátusban.

A szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell kedden jelentette be, hogy az impeachment-eljárás második szakasza, a szenátusi tárgyalás várhatóan január 21-én kezdődik meg. A tárgyaláson Donald Trumpot a Fehér Ház jogászai, köztük Pat Cipollone és Jay Sekulow képviselik.

Az Egyesült Államok elnökéről a demokrata többségű képviselőház december 18-án mondta ki, hogy bűnös a hatalommal történt visszaélésnek és a kongresszus munkája akadályozásának a vádjában.

szenátus
impeachment
Nancy Pelosi
Donald Trump

Most

14:01

A Szputnyik második adagját vették fel Zentán

85-en kapták meg vasárnap délelőtt a Szputnyik V második dózisát Zentán. A községben eddig mintegy 7500 adag vakcinát adtak be. Az illetékesek remélik, hogy májusban elérhetik akár a 40-50 százalékos oltottságot a felnőtt lakosság körében.
12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!