Ugrás a tartalomra

Szerbia aláírta a szabadkereskedelmi megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval

2019.10.25
19:20
2020.03.29
21:26
Forrás
Szerbiai RTV
Ana Brnabić ma délután Moszkvában írta alá a szabadkereskedelmi megállapodást az unió tagországainak képviselőivel. Szerbia előtt ezáltal egy 180 milliós népességet felölő piac nyílt meg.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai az egykori szovjet államok: Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán és Kirgizisztán, de tárgyalnak Szingapúrral, Izraellel és Egyiptommal is. A gazdasági unió külön együttműködési szerződéseket kötött Vietnámmal, Iránnal és Kínával. Szerbia számára a tagság további kedvező szabadkereskedelmi feltételeket teremt.

Ana Brnabić: „A vállalkozóinknak, cégeinknek, a lakosainknak nagyobb piacot, jobb alkalmakat, jobb lehetőségeket jelent, amikért a szerb kormány dolgozott. Azt gondolom, hogy ez történelmileg jelentős nap.”

Szerbia miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy a megállapodás lehetővé teszi az ország számára 2 ezer tonna cigaretta, 90 ezer liter vinjak, 400 tonna tehéntúró és sajt, továbbá korlátlan mennyiségű kecske és birka sajt, valamint gyümölcspálinka exportálását a Gazdasági Unió piacára.

Tavaly Szerbia 3,4 milliárd dollár értékben valósított meg árucserét az eurázsiai unió öt tagállamával. Szerbia 1,1 milliárd dollár értékben exportált árut, míg 2,3 milliárd dollár volt a behozatal értéke. A megállapodás gazdasági és politikai hatásait a Szerbiai RTV reggeli műsorában Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója elemezte: „Mindenek előtt el kell mondani, hogy ez tisztán kereskedelmi megállapodás. Oszlassunk el minden kétséget afelől, hogy itt most valamilyen szélesebb politikai dimenzióról van szó. Tisztán kereskedelmi megállapodás, egy piachoz csatlakozunk még az Európai Unióba való belépés előtt, mivel ennek ideje még nem ismeretes. A belépéskor ezeket a megállapodásokat felül kell bírálnunk, illetve fel kell bontanunk. Addig is, ezek a megállapodások kiváló lehetőséget nyújtanak az árucsere növelésére, ami támogatja gazdaságunkat, növelve kereskedelmi és kiviteli lehetőségeinket.”

Az ünnepélyes aláírás után a szerb miniszterelnök is kiemelte, hogy a megállapodás nem politikai jellegű, tehát nincs semmilyen hatással az ország Európai Unióhoz való közeledésére. Ezt a tényt megerősítette Brüsszelből Maja Kocijančič, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője is. Szavai szerint a jelenleg kötött megállapodás addig lehet érvényben, amíg Szerbia nem lesz teljes jogú tagja az EU-nak, ennek pontos dátuma azonban még nem ismert.

Eurázsiai Gazdasági Unió
Moszkva
Ana Brnabić

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.