Ugrás a tartalomra

Szerbia és Magyarország nem politikai kérdésként kezeli a vakcinabeszerzést

2021.03.19
17:38
2021.03.19
20:20
Forrás
Pannon RTV
Szerbia és Magyarország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek a koronavírus elleni vakcinabeszerzésből nem csináltak politikai kérdést, csakis a polgáraik egészségét tartják szem előtt.

Ezt állapította meg ma Belgrádban Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter és Kásler Miklós magyar emberi erőforrások miniszter. A járványhelyzetben is folyamatosan együttműködik a két ország, és a helyzet megítélésében, valamint az intézkedésekben is egyetértenek.

A járvány időszakában Magyarország és Szerbia kormánya szinte hetente egyeztet, cserél tapasztalatot. Most személyesen is találkozott a két illetékes. A belgrádi megbeszélésen a korlátozásokról, a covid-útlevelekről, a kórházi kapacitásokról, az új vírusmutációkról és az immunizáció folyamatáról volt szó.

Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, Magyarország: „Nem nagyon különbözött a véleményünk semmiben, hiszen a járvány lefolyása és az arra tett lépések rendkívül hasonlóak voltak. Abban maradtunk miniszter úrral, hogy a kölcsönös érdeklődésre számot tartó szakmai anyagainkat kicseréljük. Magyarország rendelkezésre bocsátja a multivariációs elemzését, ami azzal foglalkozik, hogy a komorbiditásnak a különböző életkorcsoportokban milyen szerepe van a fertőzés súlyossága, illetve a mortalitás alakításában. Illetve mi is megkapjuk azokat a szakmai anyagokat, amiket Szerbia kidolgozott. ”

Az immunizáció sikeres mindkét országban - állapították meg a felek.

Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „Azon ritka országok közé tartozunk, amelyek úgy szerezték be a vakcinákat, hogy nem csináltak belőle politikai kérdést, hanem csakis a védőoltás minőségét tartották szem előtt, és azt, hogy ezek a vakcinák tudnak-e segíteni a polgárainknak. Ezt is újra elemeztük, és úgy véljük, hogy nem hibáztunk, a lehető legjobbat tettük a lakosainkért, az egészségügyi rendszereinkért.”

Kásler és Lončar megállapította, hogy a koronavírus-járvány és a védőoltás témájában hasonlóan vélekednek, az együttműködést, a tapasztalatcserét pedig a továbbiakban is folytatják.

Szerbia
Zlatibor Lončar
Kásler Miklós
Belgrád

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.