Ugrás a tartalomra

Szerbia ezzel tartozik a magyaroknak!

2012.11.14
17:21
Tartozik a szerbiai magyar kisebbségnek azzal, hogy fejet hajtson a '44-es áldozatok előtt – ezt mondta Tomislav Nikolić tegnap este munkatársunknak Budapesten
Tartozik a szerbiai magyar kisebbségnek azzal, hogy fejet hajtson a '44-es áldozatok előtt – ezt mondta Tomislav Nikolić tegnap este munkatársunknak Budapesten. A szerb államfő kétnapos hivatalos látogatásának végén adott interjút a budapesti szerb nagykövetségen a Pannon RTV-nek. Tomislav Nikolić hétfőn este érkezett kétnapos hivatalos látogatásra a magyar fővárosba. A szerb államfő keddi budapesti látogatása során abban állapodott meg Áder Jánossal, Magyarország köztársasági elnökével: közösen hajtanak fejet az 1942-es újvidéki razzia és az 1944–45-ös titói megtorlások vajdasági áldozatai előtt. Tomislav Nikolić igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ezzel új korszak kezdődik-e a két ország kapcsolatában. Szerinte a két államfő főhajtása már rég megtörténhetett volna, mert mindkét ország eldöntötte, hogy nem a múltban él, hanem a jövőben.



„Azt gondolom, hogy elérkeztünk – talán nem túlzás azt mondani – egy történelmi megállapodáshoz. Megbeszéltük, hogy ugyanazon a napon elismerjük azokat a bűncselekményeket, amelyeket a népeink elkövettek, és megkövetjük az áldozatokat, azzal a szándékkal, hogy a gyerekeink békében éljenek.” Ezzel az elnöki gesztussal tartoznak a szerbiai magyaroknak és a magyarországi szerbeknek egyaránt – mondta az elnök a médiaházunknak adott interjúban. Szerinte ez a gesztus mindkét népnek fontos a békés egymás mellett élés érdekében. Tomislav Nikolić megerősítette: az uniós felkészülésben továbbra is számítanak Magyarország segítségére. Szerinte a magyar szakértők bevonásával elkerülhetők azok a hibák, amiket egy újonnan csatlakozó ország óhatatlanul is elkövetne. Elmondta azt is, hogy az Európába tömegesen érkező illegális bevándorlók veszélyeztetik az új határátkelők létesítését a szerb–magyar határon. „Sok egyeztetésünk volt a határ miatt, több átkelőt is szeretnénk. Jó lenne könnyebben átjutni Szerbiából Magyarországra, de muszáj ellenőriznünk minden utast, mert sokan érkeznek hajókkal az európai kontinens határaira, és aztán több országon átszökve megérkeznek a magyar–szerb határra” – magyarázta a szerb elnök. Ezzel együtt Tomislav Nikolić szerint a budapesti elnöki találkozó eredményei hamar megmutatkoznak.

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.