Ugrás a tartalomra

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

2019.04.19
21:52
2020.05.22
18:09
Forrás
Pannon RTV
Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.

A becslések szerint több mint százezren gyűltek össze a szerb fővárosban, ahol vendégként Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt.

Fesztiválhangulatot, vidámságot és óriási közlekedési dugókat ígért Aleksandar Vučić szerb államfő, amikor korábban bejelentette a fővárosi nagygyűlést. Több tucat busz érkezett meg pénteken Belgrádba, ahol a köztársasági parlament előtti Nikola Pašić téren először Aca Lukas, majd a Riblja Čorba zenekar is fellépett.

Fotó: Tanjug / Predsedništvo Srbije

„Hogy mit várok ettől? Leginkább azt, hogy ezek szombatonként ne jöjjenek többet. Ne legyenek az utcán. Semmi mást, azt, hogy normálisan tudjunk élni és dolgozni a mi Belgrádunkban. Én egyébként belgrádi vagyok” - mondta az egyik résztvevő.

A himnuszt követően Ana Brnabić szerb miniszterelnök szólalt fel, aki az elmúlt időszak eredményeit vette sorra. Elmondta, az ország ma osztatlan és független, az emberek pedig nem csak azért szerencsések, mert van munkahelyük, hanem azért is, mert több munkahely közül is választhatnak. A fizetések mértéke pedig egyre közelebb áll az európai átlaghoz - hangsúlyozta. „A niši Klinikai Központ az első olyan klinikai központ, amit befejeztek Szerbia történelme során. A belgrádi Tudományos és Technológiai Park. Az első és egyetlen tudományos park, amit Szerbiában megalapítottak. Még kettőt építünk, egyet Újvidéken és egyet Nišben. Olyan országunk van, amely gazdasági szempontból valóban stabil.”

Fotó: Tanjug / Rade Prelic

Ivica Dačić szerb kormányfőhelyettes elmondta, nagy a nyomás az országon. Hozzátette, az ellenzéki vezetőknek mindenük megvan, amire szükségük van: nyugati politikusok, akik támogatják őket, illetve a nyugati médiumok, amelyek tudósítanak róluk. Szavai szerint csupán egyetlen dologgal nem rendelkeznek, ez pedig a nép. Kijelentette, bármekkora is a nyomás Koszovó elismeréséről, az sohasem fog megtörténni. „A mai másfajta Szerbia ahhoz képest, hogy milyen volt hét évvel ezelőtt. Elkerültük az államcsődöt, társadalmi növekedés tapasztalható, a befektetésekkel, a munkahelyteremtéssel, a fizetések és a nyugdíjak emelésével. A nemzetközi közösség körében ma Szerbia egy megbecsült ország. Azzal is megmutattuk az erőnket, hogy az elmúlt évben 13 ország vonta vissza Koszovó függetlenségének elismerését.”

A rendezvényen Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség elnöklője is felszólalt, aki szerint az ország belső stabilitása elengedhetetlen ahhoz, hogy a régió erős maradhasson.

Fotó: Tanjug / Rade Prelic

Szijjartó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert szerbül szólt az egybegyűltekhez. Szavai szerint a két ország közötti rendkívül jó kapcsolat miatt együtt sokra viheti Szerbia és Magyarország is. „Kedves barátaim, mi magyarok nagyra értékeljük az önök elnökét, Aleksandar Vučićot. Nagyra értékeljük, mert a vajdasági magyarokra erőforrásként tekint. Nagyra értékeljük, hogy Szerbia több jogot biztosít a magyar nemzeti közösségnek, mint bármely más szomszédunk. Ezért pedig köszönettel tartozunk neki.”

Fotó: Tanjug/Rade Prelic

Aleksandar Vučićot vastapssal köszöntötték. Szerbia államfője szerint hiába helyeznek nyomást az országra, addig nem tárgyal Koszovóról, amíg vissza nem vonják a szerbiai termékekre kivetett száz százalékos adókat. Elmondta, fontos levelet kapott, amely arról számol be, hogy Szerbia a híresztelések ellenére továbbra is azon lehetséges országok között van, ahol a Volkswagen német autógyár üzemet nyithat. „Államfőként az a feladatom, az a feladatunk, hogy őrizzük a békét. Nekünk, szerbeknek volt talán a legtöbb háborúnk a huszadik században. Azt szeretném, hogy a 21. században egy háborúnk se legyen. Hogy beszéljünk a košarai hősökről, a balkáni háborúk, az első és a második világháború, valamint a kilencvenes évek hőseiről, de nem akarom, hogy új hősök legyenek. A hősök azok legyenek, akik szoftvereket fejlesztenek, akik elviszik a legjobb termékeinket a világ minden országába. Próbálkozzunk meg ezzel a politikával, zárkózzunk fel a világhoz. Próbáljunk meg jobbak lenni másoknál.”

Fotó: Tanjug / Filip Kraincanic

A rendezvény Oliver Mandić koncertjével zárult. Vajdaságból mintegy harmincezren érkeztek. Koszovóból 7500 ember jött el Belgrádba, tíz autóbuszt viszont hiányos papírok miatt visszafordított a koszovói rendőrség a končuljai ellenőrzőpontról.

Belgrád
Szerbia jövője
Szijjártó Péter
Aleksandar Vučić
Szerb Haladó Párt

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.