Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Acimovic

Szerbia-szerte tüntetések a kisajátítási törvény és a lítiumkitermelés ellen

2021.12.04
21:00
2021.12.04
21:17
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán is demonstráltak. Szerbiában több helyen autókkal zártak le fontos közlekedési csomópontokat, és gyalog is sokan az utcákra vonultak. Közben a szerb kormányfő kijelentette, a kisajátításról szóló törvény mellett áll.

A kisajátítási törvény és a lítiumkitermelés ellen tüntettek ma Szerbia több városában. Szabadkán 14 órakor a Pátriánál lévő útkereszteződést zárták le a tiltakozók. A demonstrációk már a múlt héten is zajlottak. Tüntetők jelentek meg egyébként az észak-bácskai város mellett Belgrádban, Újvidéken, Nagykikindán és Mitrovicán is.

Szombat délután 14 órakor a Pátriánál található kereszteződést zárták le a forgalom elől a tüntetők. Fiatalok és idősek egyaránt részt vettek a demonstráción.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A tüntetők feltartották a forgalmat, így sokan dudálásba kezdtek. A demonstrálók pedig különböző rigmusokat skandáltak és füttyszó is hallatszott. „Azért jöttem, hogy tiltakozzak a törvény elfogadása ellen, ez a néhány törvény, amely az elmúlt pár hétben elfogadásra került, alkotmányellenes, csak a külföldi tőke érdekeit veszi figyelembe, a külföldi befektetőkét, a nemzet érdekeit abszolút nem veszi figyelembe. El kell mondanom, hogy nagyon örülök, hogy ilyen sok szabadkai eljött, nem számítottam rá, szóval minden elismerésem.”

A 15 óráig tartó megmozduláson konfliktusra nem került sor. Nem csak Szabadkán, több szerbiai városban is tüntetések és útlezárások voltak, többek között Belgrádban, Újvidéken, Nagykikindán és Mitrovicán is.

Újvidéken lezárták a Szabadság hidat és egy forgalmas kereszteződést is. A Duna-parti városban nem múlt el incidens nélkül a tüntetés. Rövid összecsapás alakult ki egy tucat fiatal között, akik kiszálltak azokból az autókból, amelyeket nem engedtek tovább a tüntetők. Ekkor történt az incidens.

A szerb fővárosban is demonstráltak. Belgrádban lezárták egyebek között a Slavija körforgalmat, a Branko hidat, a Pancsovai hidat, a Gazelat és a Száva Center közelében lévő autópályát is blokkolták. Komolyabb incidensről nem érkeztek hírek.

tüntetés
kisajátítási törvény
Ana Brnabić

Most

11:41, Frissítve: 12:03

Javult Salman Rushdie állapota

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.
09:47, Frissítve: 12:09

Túlnyomóan borús idő várható

Szerbiában ma túlnyomóan borús idő várható, helyenként esővel, helyi záporral, zivatarral. Az ország északi részében napközben megáll az eső, de a déli vidékeken időnként egészen estig lesz csapadék.

Népszerű