Ugrás a tartalomra

Szerbia a szomszédos országokkal együttműködve dolgozik a közös migrációs kihívásokon

2022.10.06
15:33
Forrás
Közlemény
Az illegális migráció és az energiabiztonság volt annak a találkozónak a témája is, amelyen Nikola Selaković szerb külügyminiszter fogadta magyar és osztrák kollégáját.

Nikola Selaković Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel arról egyeztetett, hogyan lehetne fokozni a határvédelmet.

Elhangzott, Szerbia az év végéig igyekszik összehangolni vízumpolitikáját az Európai Unióéval annak érdekében, hogy az illegális migránsok ne használhassák Szerbiát az EU-ba vezető kapuként. A szerb külügyminiszter kiemelte, az Európai Uniótól számos dicséret érkezett Belgrádba azért a módért, ahogyan az ország a migrációs válságot kezeli. Kiemelte: Szerbia nyitott arra, hogy a szomszédos országokkal együttműködve dolgozzon a közös kihívásokon, mint amilyen az embercsempészet felszámolása, illetve törvényes migrációs utak létrehozása és a kitoloncolási politikai hatékonyságának a fejlesztése. Hozzátette: Szerbia továbbra is elfogadható befogadóközpontokat fog biztosítani a migránsok elszállásolására, és biztosítani fogja az élelmezésüket és az egészségügyi ellátásukat.

A tárcavezetők a találkozón az energiabiztonsággal összefüggésben beszéltek az energiahordozók diverzifikációjának a fontosságáról. Nikola Selaković rosszallásának adott hangot, hogy Horvátország kérésére Szerbia nem kapott felmentést az orosz kőolaj behozatalára. A miniszter aggasztónak és barátságtalan lépésnek nevezte, hogy az energiahordozók beszerzését politikai célokra használja Zágráb.

A három miniszter a gazdasági együttműködések erősítéséről is beszélt, illetve Nikola Selaković köszönetet mondott kollégáinak azért, mert támogatják Szerbia európai integrációját.

külügyminiszter
Magyarország
Ausztria
Nikola Selaković
Szijjártó Péter
Alexander Schallenberg

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.