Ugrás a tartalomra
srbija.gov.rs

Szerbia a szomszédos országokkal együttműködve dolgozik a közös migrációs kihívásokon

2022.10.06
15:33
Forrás
Közlemény
Az illegális migráció és az energiabiztonság volt annak a találkozónak a témája is, amelyen Nikola Selaković szerb külügyminiszter fogadta magyar és osztrák kollégáját.

Nikola Selaković Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel arról egyeztetett, hogyan lehetne fokozni a határvédelmet.

Elhangzott, Szerbia az év végéig igyekszik összehangolni vízumpolitikáját az Európai Unióéval annak érdekében, hogy az illegális migránsok ne használhassák Szerbiát az EU-ba vezető kapuként. A szerb külügyminiszter kiemelte, az Európai Uniótól számos dicséret érkezett Belgrádba azért a módért, ahogyan az ország a migrációs válságot kezeli. Kiemelte: Szerbia nyitott arra, hogy a szomszédos országokkal együttműködve dolgozzon a közös kihívásokon, mint amilyen az embercsempészet felszámolása, illetve törvényes migrációs utak létrehozása és a kitoloncolási politikai hatékonyságának a fejlesztése. Hozzátette: Szerbia továbbra is elfogadható befogadóközpontokat fog biztosítani a migránsok elszállásolására, és biztosítani fogja az élelmezésüket és az egészségügyi ellátásukat.

A tárcavezetők a találkozón az energiabiztonsággal összefüggésben beszéltek az energiahordozók diverzifikációjának a fontosságáról. Nikola Selaković rosszallásának adott hangot, hogy Horvátország kérésére Szerbia nem kapott felmentést az orosz kőolaj behozatalára. A miniszter aggasztónak és barátságtalan lépésnek nevezte, hogy az energiahordozók beszerzését politikai célokra használja Zágráb.

A három miniszter a gazdasági együttműködések erősítéséről is beszélt, illetve Nikola Selaković köszönetet mondott kollégáinak azért, mert támogatják Szerbia európai integrációját.

külügyminiszter
Magyarország
Ausztria
Nikola Selaković
Szijjártó Péter
Alexander Schallenberg

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű