Ugrás a tartalomra

Szerbia továbbra is a béke és stabilitás megtartására törekszik

2018.11.21
21:37
2018.11.22
12:55
Forrás
Pannon RTV
Összeült a szerb Nemzetbiztonsági Tanács Koszovó vámmal kapcsolatos döntése miatt.

Aleksandar Vučić szerb államfő esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az a döntés született, hogy nem hoznak a koszovóiakhoz hasonló intézkedéseket, és továbbra is a béke és a stabilitás megtartására törekednek. A szerb köztársasági elnök Pristina döntését civilizálatlannak nevezte.

A szerb államfő a kínai és az orosz nagykövettel egyszerre ült tárgyalóasztalhoz. Aleksandar Vučić beszámolt a két diplomatának Pristina döntéséről, miszerint 100 százalékkal növelte a vámokat a szerbiai termékekre. Moszkva és Peking képviselői biztosították a szerb köztársasági elnököt arról, hogy támogatják Belgrádot a helyzet békés megoldása érdekében.

A szerb államfő egyeztetett az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország nagykövetével, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével is. Vučić felhívta a figyelmet Koszovó döntésének esetleges következményeire. Közölte elvárását, miszerint a nagykövetek országai Pristinával közlik, hogy elfogadhatatlan a vámok növelése. A diplomaták kifejezték félelmeiket a destabilizációval és a Belgrád és Pristina közötti dialógus jövőjével kapcsolatban.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ezt követően ült össze a szerb Nemzetbiztonsági Tanács. Az ülést követően a szerb államfő sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, az ülésén mindenkinek kiosztották a feladatokat, hozzátette, az illetékesek készültségben lesznek. Kiemelte, az a döntés született, hogy nem hoznak a koszovóiakhoz hasonló intézkedéseket, továbbra is a béke és a stabilitás megtartására törekednek. A szerb köztársasági elnök Pristina lépését civilizálatlannak nevezte.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ők dicsekszenek, a saját történetükben élnek. Találtak egy boltot, amely előtt a minisztereik fényképezkedtek, és mondták, hogy itt egyetlen szerb termék sincs, és mind boldog. Emberek, szerintem ilyen a XIV. században sem volt. Ők a XIV., XV. században élhetnek. Amikor a reneszánsz elkezdődött, nem volt ilyen rossz a helyzet. Ez valamelyik korábbi időszak. Nem tudom, ez melyik időszak.”

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Vučić arról is beszélt, hogy így a gyógyszerek sem juthatnak el az egészségházakba és kórházakba. Kiemelte, a térségben tervezett befektetéseket sem hajthatják végre.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Mi a továbbiakban egyetlen tervezett projektet sem, hogy segítsünk a népünknek Koszovón gazdasági értelemben, hogy közeledjünk és békében az albánokkal és jó viszonyban az albánokkal, nem tudunk végrehajtani. Egyet sem a projektjeink közül.”

A szerb államfő azt is bejelentette, hogy csütörtökön egyeztetnek a koszovói szerbek képviselőivel.

Aleksandar Vučić
nemzetbiztonsági tanács
Szerbia
Koszovó

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.