Ugrás a tartalomra

Szerbiában az indiai elnök

2023.06.08
13:19
2023.06.08
18:02
Forrás
Szerbiai RTV
Ünnepélyes keretek között fogadta ma Draupadi Murmu indiai elnököt Aleksandar Vučić a Szerbia Palota előtt.

Az esemény a két ország himnuszával kezdődött, majd a magas rangú vendéget a szerb kormány tagjai is üdvözölték. A fogadáson jelen volt Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank elnöke, Marko Čadež a gazdasági kamara.

A szerb államfő tárgyalt az indiai elnökkel Belgrádban. Aleksandar Vučić a találkozót követően kijelentette: a következő 10 napban egyszerűsíteni kell a dél-ázsiai országgal kötött vízumrendszert annak érdekében, hogy minél több indiai üzletember és turista jöjjön Szerbiába. A két ország delegációi a délelőtt folyamán plenáris ülést tartottak a szerb fővárosban.elnöke és az indiai küldöttség is.

Több mint fél évszázad telt el azóta, hogy egy indiai elnök ellátogatott Szerbiába. Droupadi Murmu azt mondta: nagy öröm számára, hogy Szerbiába utazott és megköszönte a fogadtatást. Ez az első európai ország amit hivatalosan meglátogatott – tette hozzá. Szerbia tradicionális barátja Indiának – hangsúlyozta az indiai elnök. „Konstruktív és eredményes megbeszélésem volt ma Vučić elnökkel a kétoldalú kapcsolataink minden fontos aspektusáról, valamint a közös érdekeinket érintő globális és regionális kérdésekről. Eltökélt szándékunk, hogy tovább fejlesszük a kétoldalú kapcsolatainkat a tudományos technológiai befektetések terén, és még jobban előmozdítsuk az emberek közötti kapcsolatokat.”

A két elnök mások mellett a védelem, az egészségügy, a kultúra és a turizmus területén megvalósítható együttműködési lehetőségekről is tárgyalt. Aleksandar Vučić megköszönte India támogatását Szerbia területi integritását illetően. „Az indiai magáncégek és a mi nemzeti cégünk is mérlegelni fogja egy közvetlen repülőjárat létrehozását Delhi és Belgrád között támogatások, szubvenciók kiosztásával, amiket mindkét országban az erre érdekelt cégek kapnának. Ez több kapcsolatfelvételt jelentene az üzletembereink között, de sokkal több turistát is.”

Belgrádban üzleti fórumot tartottak a két ország részvételével. India elnöke péntekig tartózkodik Szerbiában.

India
Draupadi Murmu
indiai elnök

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.