Ugrás a tartalomra

Szerdára nemzeti gyásznapot hirdettek

2023.09.26
12:30
2023.09.26
21:45
Forrás
Szerbiai RTV
Szeptember 27-ére nemzeti gyásznapot hirdetett a szerb kormány a Koszovóban történt tragikus események miatt.

A hétvégén történt incidensben 4 civil és egy rendőr halt meg, azóta több helyi szerbet is őrizetbe vettek a pristinai hatóságok. Banjska faluba még kedden is korlátozták a belépést, a Jarinje és Brnjak átkelőkön csak Koszovó területéről lehetett kilépni, a belépés tilos Közép-Szerbiából. A helyi szerbeket tömörítő Szerb Lista háromnapos gyászt hirdetett Koszovó többségében szerbek lakta településein.

Nem csökken a feszültség Koszovóban a helyi szerbek és a koszovói rendőrség hétvégi összetűzése után. Banjska falu továbbra is hatósági blokád alatt van. Az összecsapásban 4 támadó és 1 rendőr meghalt. Újabb 3 szerbet tartóztattak le az éjjel a településen - közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája.

Zoran Milivojević, egykori diplomata: „Sajnos beigazolódott az, amiről már hat hónapja beszélünk. Koszovón a helyzet fokozódik és ez a fokozódás áldozatokhoz vezethet. Ez be is következett. Mindazok a figyelmeztetések és figyelemfelhívás arra, hogy ilyen események megtörténhetnek, azzal párosulva, hogy nem érkezett válasz mindazokra a dolgokra, amit a prištinai hatalom véghez vitt Észak-Koszovóban, nem hozott eredményeket. Most áldozatok is vannak. Most gyakorlatilag pszichológiai, politikai és mindennemű blokáddal kell szembe nézni.”

A diplomata szerint az eseményekről eddig csak egy forrás közölt információkat, ez pedig maga a prištinai hatalom, ezért még mindig nem világos, kik voltak a támadók és milyen indíttatásból történt az incidens. Milivojević hozzátette, annyi biztos, hogy Belgrádnak nem volt köze a támadáshoz.

Eközben a Jarinje és Brnjak átkelőkön csak Koszovó területéről lehet kilépni, a belépés tilos Közép-Szerbiából. Nincs információ arról, hogy mikor nyitják meg az átjárókat. Koszovóba csak a Merdare adminisztratív átkelőn lehet belépni. Több mint 10 helyi szerbet vettek őrizetbe a Banjska falut átfésülő koszovói rendőrök, akiket kihallgatnak.

A fent említett történések miatt szeptember 27-ére, szerdára nemzeti gyásznapot hirdetett a szerb kormány. A helyi szerbeket tömörítő Szerb Lista háromnapos gyászt hirdetett Koszovó többségében szerbek lakta településein.

gyásznap
nemzeti gyásznap
Koszovó
tragikus események

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.