Ugrás a tartalomra

Szijjártó: A keleti partnerség az Európai Unió egyik legfontosabb politikája

2020.07.06
13:43
Forrás
MTI
A magyar külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben a georgiai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján aláhúzta: a koronavírus-világjárványt követően új világrend jön létre új erőviszonyokkal.

Az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, hogyha képes arra, hogy sok szövetségest vonultasson fel maga mellett - mutatott rá Szijjártó Péter. Hangsúlyozta: szeretnék, hogyha Georgia európai integrációs folyamata gyors és eredményes lenne. A magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte: több területen született megállapodás Budapest és Tbiliszi között. Egyebek között 135 millió dolláros hitelkeret megnyitására került sor a Magyar Export-Import Bank Zrt.-nél a két ország vállalatközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében, aláírtak egy kulturális megállapodást, valamint megegyeztek a felsőoktatási együttműködés fenntartásáról és bővítéséről. Szijjártó Péter köszönetet mondott a georgiai kormánynak, hogy engedélyezte az országban raboskodó második világháborús magyar hadifoglyok emlékművének felállítását, amelynek leleplezésére ősszel kerül sor. Georgiában körülbelül 6700 magyar hadifogoly raboskodott, közülük körülbelül ötszázan vesztették életüket.

A tárcavezető elmondta: közös magyar-georgiai munkacsoportot hoztak létre, amely folyamatos figyelemmel követi a vírushelyzet alakulását, és jelentéseket készít arról, hogy mikor, milyen körülmények között válhat lehetővé a korlátozások enyhítése vagy feloldása a partnerek között. Rámutatott: a vírushelyzet alatt megerősödött a magyar-georgiai együttműködés, a magyar kormány 19 georgiai állampolgár hazatérését segítette, és engedélyezte a gyógyszer-alapanyagok exportját a kaukázusi országba.

A sajtótájékoztatón David Zalkaliani georgiai külügyminiszter köszönetet mondott Magyarország évek óta töretlen támogatásáért.

Szijjártó Péter
Grúzia
Georgia

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.