Ugrás a tartalomra

Szerb–magyar kormányülés Budapesten

2018.02.09
11:41
2024.03.19
08:52
Forrás
Tanjug, hirado.hu, MTI
Együttes ülést tartott ma a magyar és a szerb kormány Budapesten, az eseményt követően pedig tíz különböző megállapodást írtak alá.

Az Országházban az ülést követően Orbán Viktor miniszterelnök és Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke közös sajtónyilatkozatot tettek. Különleges alkalom a mai: a szerb kormányt fogadhattuk egy együttes ülés keretében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Szerbia mindig fontos szerepet játszott a történelmünkben, a biztonság szempontjából pedig a Balkán mindig kulcskérdés volt – fűzte hozzá. Egész Európa biztonságát veszély fenyegeti, Magyarországnak és Szerbiának együtt kell megvédeni határait, polgárai biztonságát és megőrizni kulturális identitását – hangsúlyozta. Orbán Viktor köszönetet mondott a szerb miniszterelnöknek a határok védelmében tett erőfeszítéseikért. A magyar miniszterelnök szerint a szerb–magyar gazdaság erősítése elősegíti a szerbek csatlakozását az unióhoz. Hozzátette, tavaly 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem volumene is. Szerbiának csökkent az államadóssága, költségvetési egyenlege pedig 1,3 százalékos hiányt mutat. A fejlődés tényei nyilvánvalóak – tette hozzá. Politikai kérdésekben is összhang van a két ország között – szögezte le a magyar miniszterelnök. 

Szerbia a barátjaként tekint Magyarországra, és szeretné, ha nemcsak a Vajdaságban lenne erős Magyarország jelenléte, hanem Szerbia más részein is - mondta Ana Brnabić szerb miniszterelnök pénteken Budapesten, az Országházban. A magyar–szerb kormányülés után Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában a szerb miniszterelnök kiemelte: a magyar–szerb kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak, és a szerb kormány mindent megtesz azért, hogy tovább építse ezt az együttműködést. Ana Brnabić kijelentette: országa hálás azért a támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Szerbia európai integrációjához, így a szakmai segítségért, amelyet a szerb minisztériumok kapnak és azért is, amiért Magyarország határozottan képviseli Szerbia érdekeit Brüsszelben.

Korábban:

A magyar és a szerb kabinet képviselői korábban Nišben, Belgrádban és a magyar fővárosban egyeztettek. Ma bilaterális találkozókat tartanak az Országházban. A felek elkezdett projektekről, a regionális együttműködésről, valamint Szerbia és Magyarország viszonyának fejlesztéséről tárgyalnak.    

Orbán Viktor magyar miniszterelnök katonai tiszteletadás mellett fogadta Ana Brnabićot, Szerbia miniszterelnökét Budapesten, a Kossuth téren. Ezt követően kezdődött meg a közös kormányülés.

A kora délelőtti órákban már Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Jadranka Joksimović szerb EU-integrációért felelős miniszter egyeztetett. Szijjártó kiemelte, hogy Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, amelyek sikerére úgy tekintenek, mint a nyugat-balkáni stabilitás legfontosabb biztosítékára.

Szijjártó Péter a Pannon RTV-nek nyilatkozva elmondta, soha ilyen jó nem volt a politikai együttműködés Szerbia és Magyarország között. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a jó politikai kapcsolat hatással van a gazdasági együttműködés fejlődésére is. Szijjartó Péter hangsúlyozta, a két ország közötti kereskedelmi forgalom is növekedett az elmúlt években. Ebben pedig nagy szerepe van a sikeres vajdasági gazdaságfejlesztési programnak – fogalmazott Szijjártó Péter. „6200 pályázatot támogatott a magyar kormány, több mint tízmilliárd forint értékben adtunk támogatást vajdasági kis- és közepes vállalkozóknak, valamint mezőgazdasági gazdálkodóknak. Ezzel Vajdaság gazdasági teljesítményéhez is nagymértékben hozzájárultunk, és természetesen jelentősen meg tudtuk erősíteni a vajdasági magyar közösséget is, ezért ezt a gazdaságfejlesztési programot a szerb kormány jóváhagyásával tovább folytatjuk.”

A mai szerb–magyar közös kormányülés után várhatóan tíz együttműködési megállapodást írnak majd alá a felek – jelentette be Ana Brnabić szerb kormányfő a csúcstalálkozó előtt. Ebből kilenc államközi megállapodás lesz. A maradék egy egyezmény arra vonatkozik majd, hogy egy magyar és szerb vállalatokat tömörítő csoportosulást hoznak létre, amely a málna forgalmazásával és kivitelével foglalkozik majd. Minden menetrendszerűen halad a Belgrád–Budapest vasútvonal kiépítésével kapcsolatban – hangsúlyozta a szerb kormányfő.  „Ami minket illet, mi a 16+1 csúcson kötöttük meg a szerződést a kínai partnereinkkel a vasútvonal egy részének a finanszírozásáról. Mi elkezdtük a munkálatokat a Belgrád–Ópázova és az Újpázova–Újvidék vonalon is. Tehát minden jól halad.”

Zorana Mihajlović szerb infrastruktúra-fejlesztési miniszter a nap folytatásában várhatóan szerződést ír majd alá gazdasági és technikai fejlesztésekről a magyar partnerekkel, míg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel is találkozik majd.

Szijjártó Péter
kormányközi
Szerbia
Jadranka Joksimovic

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.