Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó: Magyarország érdeke a Nyugat-Balkán európai integrációja

2021.02.26
13:02
2021.02.26
16:19
Forrás
MTI
Magyarország érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke és stabilitás legyen, erre pedig a legkézenfekvőbb garanciát az eurointegráció jelenti - jelentette ki Szijjártó Péter Budapesten, miután a montenegrói külügyminiszterrel egyeztetett.
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Đorđe Radulović montenegrói kollégáját fogadta, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a magyar külpolitika egyik fókusza a Nyugat-Balkán térsége, Magyarország a régió szomszédságában tudja, mi a különbség aközött, ha béke, stabilitás, nyugalom és fejlődés van a térségben, és ha ennek az ellentéte jellemző. Magyarország a leghatározottabban támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációját, és ez az EU-nak is érdeke - jelentette ki.

Đorđe Radulović hangsúlyozta: Magyarország és Montenegró kapcsolatai továbbra is kiválóak, és országa hálás Magyarországnak az EU nyugat-balkáni bővítéséhez nyújtott folyamatos támogatásért. Montenegró szeretne a lehető leggyorsabban csatlakozni az EU-hoz - fűzte hozzá. Azt is üdvözölte, hogy Magyarország segít a gazdasági céljaik elérésében és a járvány gazdasági következményeinek legyőzésében. Megállapodtak arról, hogy erősítik a kétoldalú együttműködést a gazdaság, a turizmus, az egészségügy, a biztonságpolitika és az oktatás területén - mondta.

MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter kifejtette, a NATO jobban áll a Nyugat-Balkán integrációját illetően, mint az EU. Hozzáfűzte, ha a Nyugat-Balkán gyenge, az ott feltorlódott illegális migránsok gyorsan Magyarország déli határára érnek, ezért fontos a régió megerősítése és integrációja a biztonság szempontjából is. A gazdaság vonatkozásában elmondta: az EU-ra nehéz újraépítkezés vár, a koronavírus-járványnak súlyos gazdasági következményei vannak. Minél nagyobb az európai szabadkereskedelmi övezet és az egységes európai piac, minél több a beruházási és exportlehetőség, annál gyorsabb és sikeresebb lehet ez a gazdasági újraépítkezés - mutatott rá.

Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa az európai integrációs folyamatot, és Montenegrónak már most is az unióban lenne a helye. Minden csatlakozási fejezetet megnyitottak, ezért azt kérik a portugál EU-elnökségtől, hogy gyorsítsák fel a csatlakozási tárgyalásokat - közölte. Megjegyezte: két tapasztalt magyar diplomata dolgozik a montenegrói kormánynak, segítik a felkészülést a csatlakozásra.

Arról is beszélt, hogy 55 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál a vállalatközi együttműködés finanszírozására. Az OTP piacvezető Montenegróban, a Wizzair pedig újabb bázis létrehozását készíti elő az országban - mondta.

Közölte: egy jelentős magyar turisztikai beruházás is megvalósul Montenegróban, a Hunguest egy nagy szállodáját felújítják, szolgáltatási portfólióját kibővítik egy kétmilliárd forintos beruházás keretében, amelyhez a magyar kormány egymilliárd forint támogatást biztosít. Továbbá több vállalatot támogatnak, hogy exportlehetőségeiket bővítsék Montenegróban - tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért rá: 30 ösztöndíjas helyet biztosítanak montenegrói hallgatóknak magyarországi egyetemeken.

MTI/Koszticsák Szilárd

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Kínával kötött szerződés értelmében február végéig kellett volna beérkezni 500 ezer adag vakcinának, de Kína többet szállított és korábban. A szerződés szerint a következő 500 ezer adag március végéig jön, de remélhetőleg ez is előbb érkezik, így előbb lesznek az emberek biztonságban, és előbb lehet megkezdeni a korlátozó intézkedések feloldását - fogalmazott. Közölte: a jó magyar-kínai gazdasági együttműködést bizonyítja, hogy míg tavaly 9 százalékkal esett vissza a világgazdaság teljesítménye, a kétoldalú kereskedelmi forgalom több mint 20 százalékkal nőtt, és a legtöbb beruházás Kínából érkezett Magyarországra.

A sajtótájékoztató előtt a két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről a Stipendium Hungaricum program keretében.

Magyarország
Szijjártó Péter
Nyugat-Balkán
eurointegráció

Most

21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű