Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Burger Zsolt

Szijjártó: Magyarországnak érdeke a horvát LNG megépítése

2019-06-19
16:24
2019-06-19
17:17
Forrás
MTI
Magyarországnak érdeke a horvátországi Krk-szigeti cseppfolyósítottföldgáz-terminál megépítése - jelentette ki Szijjártó Péter Zágrábban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Zágrábban Tomislav Ćorić horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel tárgyalt. Szijjártó Péter elmondta: Közép-Európában az energiaellátás a hosszú távú jövő szempontjából továbbra is kritikus kérdés, hiszen több bizonytalansági tényező is felmerült. Legfőképpen az, hogy Ukrajna és Oroszország között továbbra sincs tranzitszerződés a 2020-as esztendőtől - emelte ki Szijjártó.

Magyarország számára kritikus fontosságú, hogy déli irányból újabb szállítási útvonalak, újabb gázforrások váljanak elérhetővé - húzta alá a miniszter. Mint mondta, az egyik legéletszerűbb és talán a legreálisabb forgatókönyv az, hogy Horvátország végre megépíti a az LNG fogadására alkalmas kikötőjét, és onnan Magyarországra majd gázt lehet szállítani. Kiemelte: Magyarország érdekelt ennek a beruházásnak a sikerében, és ezért is döntött úgy a kormány, hogy vételi ajánlatot tesz a horvátoknak az LNG-kikötőt birtokló és működtető cég részvényei 25 plusz egy százalékának megvásárlására. A horvát fél az ajánlat elfogadását ahhoz köti, hogy a magyar cégek foglaljanak kapacitást a terminálban. Ez jelenleg versenyképes áron nem tehető meg, az itt kínált ár jóval magasabb a jelenleg Magyarország által elérhető gázárnál - mutatott rá Szijjártó Péter.

A miniszter ezért javaslatot tett horvát kollégájának egy minden eddiginél szorosabb együttműködésre a két ország energiapiacai között, mégpedig úgy, hogy integrálják a magyar és a horvát gázpiacot, amelynek eredményeként Magyarország és Horvátország határán nem kellene gázszállítási tarifát fizetni, és egy nagyobb gázpiac jönne létre, nagyobb fogyasztási igénnyel.

Szijjártó Péter
Magyarország
Horvátország
cseppfolyósítottföldgáz-terminál
Krk

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.