Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Magyarországnak érdeke a horvát LNG megépítése

2019.06.19
16:24
2024.03.19
08:46
Forrás
MTI
Magyarországnak érdeke a horvátországi Krk-szigeti cseppfolyósítottföldgáz-terminál megépítése - jelentette ki Szijjártó Péter Zágrábban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Zágrábban Tomislav Ćorić horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel tárgyalt. Szijjártó Péter elmondta: Közép-Európában az energiaellátás a hosszú távú jövő szempontjából továbbra is kritikus kérdés, hiszen több bizonytalansági tényező is felmerült. Legfőképpen az, hogy Ukrajna és Oroszország között továbbra sincs tranzitszerződés a 2020-as esztendőtől - emelte ki Szijjártó.

Magyarország számára kritikus fontosságú, hogy déli irányból újabb szállítási útvonalak, újabb gázforrások váljanak elérhetővé - húzta alá a miniszter. Mint mondta, az egyik legéletszerűbb és talán a legreálisabb forgatókönyv az, hogy Horvátország végre megépíti a az LNG fogadására alkalmas kikötőjét, és onnan Magyarországra majd gázt lehet szállítani. Kiemelte: Magyarország érdekelt ennek a beruházásnak a sikerében, és ezért is döntött úgy a kormány, hogy vételi ajánlatot tesz a horvátoknak az LNG-kikötőt birtokló és működtető cég részvényei 25 plusz egy százalékának megvásárlására. A horvát fél az ajánlat elfogadását ahhoz köti, hogy a magyar cégek foglaljanak kapacitást a terminálban. Ez jelenleg versenyképes áron nem tehető meg, az itt kínált ár jóval magasabb a jelenleg Magyarország által elérhető gázárnál - mutatott rá Szijjártó Péter.

A miniszter ezért javaslatot tett horvát kollégájának egy minden eddiginél szorosabb együttműködésre a két ország energiapiacai között, mégpedig úgy, hogy integrálják a magyar és a horvát gázpiacot, amelynek eredményeként Magyarország és Horvátország határán nem kellene gázszállítási tarifát fizetni, és egy nagyobb gázpiac jönne létre, nagyobb fogyasztási igénnyel.

Szijjártó Péter
Horvátország
cseppfolyósítottföldgáz-terminál
Krk

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.