Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Sikeres volt az előzés a kanyarban

2021.05.04
18:45
2021.05.04
18:58
Forrás
MTI
Kijelentette, a járvány ellenére sikerült a tömeges munkanélküliséget megelőzni, és a beruházások mértékét növelni azzal, hogy a 2010-ben választott gazdaságpolitikának megfelelően nem szociális-, hanem beruházási alapon adott támogatást a kormány.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Zalaegerszegen, a gépipari Mould Tech Kft. félmilliárd forintos fejlesztéséhez nyújtott állami támogatás bejelentésekor beszélt arról, hogy míg tavaly a világon 42 százalékkal csökkent a közvetlen külföldi tőkebefektetések mértéke, addig Magyarországon 140 százalékkal nőtt, és ma csaknem annyian dolgoznak, mint a járvány előtt.

Az eredményekben nagy szerepe van azoknak a vidéki középvállalatoknak is, amelyek jelentősen megerősödtek, nagy nemzetközi vállalatcsoportok beszállítói lettek versenyképes termékeikkel - közölte Szijjártó Péter. Úgy fogalmazott: egy éve komoly kihívásokkal küzd az ország; az életet, az egészséget, a munkahelyeket kell megvédeni, a kormány pedig ezzel összefüggésben kizárólag olyan döntéseket hozott, amelyek a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeit tartják szem előtt. Ha nem így lett volna, "és engedtünk volna a külső és belső nyomásnak", ma sokkal több halottról, fertőzöttről és elvesztett munkahelyről lenne szó.

"Nem voltunk hajlandóak ideológiai vagy geopolitikai" véleményekre hallgatni, így lehetett mostanáig 3,9 millió keleti vakcinát beszerezni, amelyhez májusban további 3,1 millió érkezik, várhatóan határidő előtt. Magyarország Európában a legsikeresebb választ adta a járványra egészségügyi és gazdasági szempontból - hangsúlyozta a miniszter.

Még 11 évvel ezelőtt egy, a maihoz hasonló válság elsöpörte volna a magyarországi középvállalatokat, amelyek ma jelentős szerepet játszanak a magyar gazdaság sikerében.

Kitért arra is, hogy a zalaegerszegi Mould Tech Kft. 490 millió forintos fejlesztéséhez 245 millió forint támogatást ad a kormány 77 munkahely megőrzését is segítve. A ma már egyre nagyobb piaci részesedést szerző vállalkozás a nemrég beszerzett fémmegmunkáló berendezésekhez vásárol új szerszámokat, előrébb léphet a robotizációban és az automatizációban, továbbá új üzemcsarnokot is épít.

Szijjártó Péter
munkanélküliség
beruházás
támogatás

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.