Ugrás a tartalomra
MTI/Varga György

Szijjártó: Sikeres volt az előzés a kanyarban

2021.05.04
18:45
2021.05.04
18:58
Forrás
MTI
Kijelentette, a járvány ellenére sikerült a tömeges munkanélküliséget megelőzni, és a beruházások mértékét növelni azzal, hogy a 2010-ben választott gazdaságpolitikának megfelelően nem szociális-, hanem beruházási alapon adott támogatást a kormány.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Zalaegerszegen, a gépipari Mould Tech Kft. félmilliárd forintos fejlesztéséhez nyújtott állami támogatás bejelentésekor beszélt arról, hogy míg tavaly a világon 42 százalékkal csökkent a közvetlen külföldi tőkebefektetések mértéke, addig Magyarországon 140 százalékkal nőtt, és ma csaknem annyian dolgoznak, mint a járvány előtt.

Az eredményekben nagy szerepe van azoknak a vidéki középvállalatoknak is, amelyek jelentősen megerősödtek, nagy nemzetközi vállalatcsoportok beszállítói lettek versenyképes termékeikkel - közölte Szijjártó Péter. Úgy fogalmazott: egy éve komoly kihívásokkal küzd az ország; az életet, az egészséget, a munkahelyeket kell megvédeni, a kormány pedig ezzel összefüggésben kizárólag olyan döntéseket hozott, amelyek a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeit tartják szem előtt. Ha nem így lett volna, "és engedtünk volna a külső és belső nyomásnak", ma sokkal több halottról, fertőzöttről és elvesztett munkahelyről lenne szó.

"Nem voltunk hajlandóak ideológiai vagy geopolitikai" véleményekre hallgatni, így lehetett mostanáig 3,9 millió keleti vakcinát beszerezni, amelyhez májusban további 3,1 millió érkezik, várhatóan határidő előtt. Magyarország Európában a legsikeresebb választ adta a járványra egészségügyi és gazdasági szempontból - hangsúlyozta a miniszter.

Még 11 évvel ezelőtt egy, a maihoz hasonló válság elsöpörte volna a magyarországi középvállalatokat, amelyek ma jelentős szerepet játszanak a magyar gazdaság sikerében.

Kitért arra is, hogy a zalaegerszegi Mould Tech Kft. 490 millió forintos fejlesztéséhez 245 millió forint támogatást ad a kormány 77 munkahely megőrzését is segítve. A ma már egyre nagyobb piaci részesedést szerző vállalkozás a nemrég beszerzett fémmegmunkáló berendezésekhez vásárol új szerszámokat, előrébb léphet a robotizációban és az automatizációban, továbbá új üzemcsarnokot is épít.

Szijjártó Péter
munkanélküliség
beruházás
támogatás

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.