Ugrás a tartalomra

A szórványmagyarság számára fontos a vajdasági magyar közösség támogatása

2018.10.19
12:07
2018.10.19
20:03
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Összefogás listájának három jelöltje Sándoregyházán kereste fel a magyar közösséget.

A dél-bánáti, szórványban élő magyar közösség számára kiemelt jelentőségű a vajdasági magyar közösség támogatása a megmaradás szempontjából is.

Sándoregyháza egyike Dél-Bánát három bukovinai székely településének. Székelykeve és Hertelendyfalva mellett a falu az egyik legdélebbi magyarlakta település Vajdaságban.

Ábrahám Csilla, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon nagy örömmel tölt el bennünket, hogy életünkben először eljuthattunk Sándoregyházára, ahol csodálatos embereket ismertünk meg. Egy olyan közösséget, amely bebizonyította, hogy így, a szórványmagyarságban is mennyire kapaszkodni tudnak magyarságukban ehhez a szülőföldhöz.”

A helyiekkel a művelődést érintő témákról beszélgetett Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, aki járt már az Al-dunai magyar közösségekben, de Sándoregyházán ez alkalommal volt először.

Kisimre Szerda Anna, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon örültem, hogy sikerült beszélgetni az emberekkel, azokkal az asszonyokkal, akik eljöttek erre az eseményre. Megismerhettem a gondjaikat, megismerhettem azt, hogy hogyan dolgoznak itt, a művelődési egyesületben, milyen problémákkal küzdenek. Azon leszek, hogy minden tudásommal segítsem a munkájukat, segítsem az életüket, hogy tanácsokkal, vagy akár tettekkel hozzájáruljak ahhoz, hogy sokkal jobb körülmények között tudjanak dolgozni.”

A dél-bánáti magyarok számára kiemelt jelentőségű a közösség támogatása a szórványban felmerülő nehézségek megoldása érdekében.

Fazekas Róbert, jelölt, Magyar Összefogás: „Megtapasztaltuk, hogy milyen gondok nyomasztják a helybélieket, és mi is el tudtuk mondani a programjainkat. Azt gondolom, hogy ez egy igazi olyan találkozó volt, amin egy ilyen kis közösségnek az életerejével, de gondjaival is találkoztunk, úgyhogy van közös feladat, amire majd törekszünk, hogy megoldjuk a jövőben.”

Fiser Anna, a sándoregyházi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület alelnöke az összetartásba és az összefogásba vetett reményének adott hangot: „Nagyon örülök, hogy a Magyar Összefogásban az egyesületünk is fel lett hozva, hogy akarnak segíteni rajtunk. Mi is járunk mindenfele, mint a többiek, és mindig is azon vagyunk, hogy a magyarság fogjon és tartson össze.”

A legutóbbi népszámlálás szerint Sándoregyházát mintegy ezren lakják, a magyarok mellett bolgárok és szerbek.

Sándoregyháza
Magyar Összefogás
Kisimre Szerda Anna
Fazekas Róbert

Most

08:07, Frissítve: 08:52

Napos, de hűvös idő

A 0 és 2 fok közötti délelőtti értékek után, a délután folyamán 11 fokig is felmelegedhet a levegő.

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.