Ugrás a tartalomra

Teherautókban rejtőzve, alagúton keresztül próbálnak a migránsok Magyarországra jutni

2019.11.28
13:39
2019.11.28
19:08
Forrás
Pannon RTV
Idén már csaknem 12 ezer migráns próbált meg illegálisan átjutni a szerb-magyar határon, és csak a múlt héten több mint ezer ilyen próbálkozás volt.

Erről beszélt a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón Budapesten. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy a bevándorlók új módszerrel, alagutakon keresztül próbálnak bejutni az országba. Stábunk Észak-Bácskában azt tapasztalta, továbbra is sokan bújnak meg a kamionok rakterében is.

Úgy tűnik, hogy rossz kamionra szált fel néhány illegális bevándorló. Ugyanis egy fehérorosz kamion a kisbajmoki ipari övezetbe érkezett áruért az egyik gyárba. Nem tudni, hogy ki lepődött meg jobban, a bevándorlók vagy a kamionsofőr, amikor kinyitotta a rakteret, és előugráltak a migránsok. Ők azt hitték, az EU területén vannak. Közben a kisbajmoki ipari övezetbe jutottak, ahonnan rendőrök szállították el őket.

Rabszállító érkezett a hívatlan vendégekért, akiket átmenetileg a szabadkai befogadóközpontba vittek.

A kelebiai határ felé vezető úton csütörtökön is hosszú kamionsor várakozott a határátlépésre. Elég egy pillanatnyi oda nem figyelés, és a vámzárat felsértve, a ponyvát felvágva, a migránsok a kamionok rakterében bújnak meg. Éppen Szabadka felé gyalogolt vissza egy kisebb csoport, akiknek nem sikerült ily módon sem átjutniuk Magyarországra. Más irányban is próbálkoztak már, de sehol sem jártak sikerrel.

A kelebiai Josip Babijanović szerint egyre több a migráns a településen: „Kinézik, kinéznek olyan helyet, ahol nem lakik senki sem, bemennek abba a házba, és akkor amit bírnak, eltüzelnek, az ajtót, ablakot, bármit amit találnak.”

Mojzes Zsuzsanna teherautósofőr a kötelező pihenőidőben sem mer aludni. Fél a migránsoktól.

A bevándorlók új módszerrel, alagutakon keresztül próbálnak bejutni Magyarországra. A magyar rendőrök két föld alatti útvonalat is felfedeztek, egy 34 és egy 21 méter hosszúságút, amelyeket csaknem 6 méter mélyre ástak. Az egyiket Csikériánál találták, a másikat az ásotthalmi erdőknek a palicsi Tőzegbánya-tó környékével határos részén. Ezt Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség tanácselnöke is megerősítette stábunknak: „Értesítést kaptunk, hogy főleg arra Palics környékén, az úgynevezett Tőzeg-tó illetve Tőzeg-erdő környékén elméletileg valóban léteztek alagutak, Királyhalom területén viszont, mivel itt homokos területen vagyunk, nem tudom elképzelni a talajnak a specifikációja végett, hogy alagutakat lehessen ásni, hiszen elég hosszan kellene a kerítés alatt, és ugye a homok az nem önmegtartó, tehát bedőlnének ezek az alagutak.”

A magyar rendőrség mindkét alagutat lezárta.

Gulyás Gergely

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.