Ugrás a tartalomra

Telefonon egyeztet Biden és Putyin

2021.12.29
22:42
2021.12.29
22:57
Forrás
MTI, Hirado.hu
Az ukrán-orosz határon kialakult helyzetről Biden több európai vezetővel tárgyalt.

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön telefonon tárgyal egymással több aktuális kérdésben – jelentette be a Fehér Ház és a Kreml. A megbeszélésen különböző témák, így a közeljövőben esedékes diplomáciai érintkezések szerepelnek.

Biden több európai vezetővel tárgyalt az ukrán-orosz határon kialakult helyzetről, míg az amerikai kormányzat képviselői a NATO-val, az Európai Unióval és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel(EBESZ) léptek kapcsolatba. Orosz hírügynökségek szerint a Kreml megerősítette, hogy Putyin és Biden csütörtökön késő este beszél telefonon egymással. Egy hónap alatt ez lesz a második telefonbeszélgetés a két vezető között.

Biden és Putyin december elején videókapcsolaton keresztül folytatott megbeszéléseket, s akkor abban állapodtak meg, hogy január 10-én Genfben a két fél tárgyalásokat tart az atomfegyverzet-ellenőrzési szerződésekről és az orosz-ukrán határon kialakult helyzetről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már most kizárt minden „engedményt” a január 10-i tárgyalásokon, az Egyesült Államok viszont előre figyelmeztetett, hogy egyes orosz követelések „elfogadhatatlanok”. Oroszország várhatóan január 12-én tárgyal a NATO-val, egy szélesebb tanácskozás Moszkva, Washington és több európai ország részvételével pedig január 13-án esedékes.

Moszkva, amely állítása szerint csak reagál arra, amit „nyugati ellenségeskedésnek” nevez, nemrégiben két szerződéstervezetet nyújtott be, amelynek célja a NATO bővítésének megakadályozása, így Ukrajna felvétele, továbbá a nyugati katonai tevékenységek beszüntetése az orosz határok közelében.

 

Vlagyimir Putyin

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.