Ugrás a tartalomra

Több mint harminc tüntetőt vettek őrizetbe Belgrádban

2023.12.25
07:48
2024.04.17
13:33
Forrás
Szerbiai RTV
A tüntetést a Szerbia az erőszak ellen nevet viselő ellenzéki csoportosulás szervezte. A bejelentések szerint ma az államigazgatási és önkormányzati minisztérium blokádja várható.

Harmincnyolc személyt vettek őrizetbe a Szerbiai Belügyminisztérium munkatársai Belgrádban a vasárnap esti tüntetés során, amelyet ezúttal is a Szerbia az erőszak ellen nevet viselő ellenzéki csoportosulás szervezett, immár hetedik alkalommal. A beszámolók szerint több ezren tiltakoztak a belvárosban a december 17-i választások megismétlését követelve.

Nyugodtan indult a vasárnapi tüntetés. Békésen gyülekeztek az emberek a szerb a fővárosban. Az esti órákban viszont elmérgesedett a helyzet. A tüntetés során az ellenzéki képviselők be akartak menni a fővárosi képviselőházba, be is törték az ajtó üvegeit, többen az oszlopokra felmászva próbáltak bejutni, azonban a rendőrség és a biztonsági szolgálat emberei megakadályozták őket, hogy bejussanak az épületbe. Könnygázt is bevetettek - közölte a szerbiai közszolgálati televízió vasárnap. Valamikor este 10 óra után a rendőrök a téren is teljesen feloszlatták a tüntető tömeget.

A fővárosi képviselőháznál hatalmas károk keletkeztek az ablakokon és a berendezésekben is. Az éjszaka folyamán Bratislav Gašić belügyminiszter is a terepre érkezett majd meglátogatta azt a hét rendőrt, akik megsérültek a tüntetések során. Köszönetet mondott kitartásukért, türelmükért és szakmai hozzáértésükért, amellyel óvják az állampolgárok biztonságát és védik a Szerbia törvényeit.

Aleksandar Vučić a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülése után kiemelte: több mint 35 személyt őrizetbe vettek és a letartóztatások tovább folytatódnak a fővárosban. Az elnök ugyanakkor köszönetet mondott a rendőrség és a csendőrség tagjainak, akik hivatásuk magaslatán álltak ezekben a veszélyes pillanatokban. Vučić az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett, és kijelentette: "semmilyen forradalom nem zajlik".

„Ugyanakkor szeretném elmondani, hogy néhányan megmutatták az arcukat. Megmutatták, hogy az erőszak az egyetlen módja a politikai ellenfeleik leküzdésének. Napokig erre mutattunk rá, napokig mondtuk, hogy készülnek rá, mert tudják, hogy a nép nem akar rájuk szavazni, mert tudják, hogy soha nem fogják elnyerni az emberek bizalmát.”

A Szerbia az erőszak ellen nevet viselő ellenzéki csoportosulás is nyilatkozott. Közleményükben kiemelték, hogy Aleksandar Vučić rezsimje ismét megmutatta igazi - erőszakos arcát, amelyről számos videó tanúskodik.

A baloldali ellenzék egyébként hat napja tiltakozik Belgrádban, mert úgy gondolja, hogy számtalan csalás történt a múlt vasárnapi előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon. Az ellenzéki politikusok éhség sztrájkolnak, valamint az országos választási bizottság épületénél tiltakoznak. A Szerb Haladó Párt tagadja, hogy bármilyen választási csalás vagy szavazatlopás történt volna.

Harmincnyolc személyt vett őrizetbe a szerb rendőrség Belgrádban a vasárnap esti tüntetés során, amikor a Szerbia az erőszak ellen koalíció hívei megpróbálták erőszakkal elfoglalni a főváros képviselő-testületének épületét – jelentette ki Ivica Ivković, rendőrezredes. Az előállított személyeket az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérletével, illetve erőszakos viselkedési formával gyanúsítanak.

A bejelentések szerint ma az államigazgatási és önkormányzati minisztérium blokádja várható - jelentette ki Ivković, majd hozzátette, az állami intézmények és a hidak lezárását nem tűrik.

tüntetés
sérült
Szerbia az erőszak ellen
Aleksandar Vučić

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.