Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

Több tucat halott Kramatorszkban, Oroszország tagad

2022.04.08
15:54
2022.04.08
16:31
Forrás
Pannon RTV
Oroszországot kizárták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából is. Szerbia és Magyarország is a felfüggesztést támogató országok között volt. Legalább 30 halottja van a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomás elleni orosz rakétatámadásnak.

Legalább 30 halottja és több mint 100 sebesültje van a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomás elleni orosz rakétatámadásnak. A helyszínre két rakéta csapódott be. A kramatorszki csapás a donyecki terület vasúthálózatát ért legfrissebb orosz támadás. Az ukrán állami vasúttársaság szerint az állomást a lakosság evakuálására használták, ezért sok civil áldozat. Az illetékesek azt is közölték, hogy ugyanebben a régióban három vonat megállásra kényszerült, miután légicsapás érte a vasútvonalat.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a Donyeck megyében lévő kramatorszki vasútállomás ellen pénteken elkövetett orosz rakétatámadást, amelyben a vasúttársaság szerint legalább harmincöt civil vesztette életét, hangsúlyozva, hogy "ha a gonoszt nem büntetik meg, nem áll meg". Az orosz szörnyetegek nem hagynak fel módszereikkel. Mivel a csatatéren nem tudnak és nincs bátorságuk ellenállni nekünk, cinikusan a civil lakosságot pusztítják. Ez gonoszság, aminek nincs határa, és ha nem büntetik meg, soha nem áll meg" - írta az elnök a Telegram üzenetküldő portálon.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a főügyészség közlésére hivatkozva azt írta, hogy csaknem négyezren tartózkodtak a vasútállomáson, javarészt nők, gyermekek és idős emberek, akik az orosz támadások elől menekülnek Ukrajna biztonságosabb régióiba, miután a Donyeck megyei ukrán vezetés erre szólította fel a lakosságot. Kramatorszk a megye ukrán ellenőrzés alatti részében van. Két rakéta csapódott be az állomásba, az egyik közvetlenül az ideiglenesen létrehozott vasúti váróterembe. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eddig 39 halálos áldozatról tud, köztük négy gyermekről.

Tanjug/AP Photo/ Rodrigo Abd

Oroszország tagadja, hogy ők támadták volna meg a Kramatorszk vasútállomást. Azzal vádolják Ukrajnát, hogy szándékosan vették célba a pályaudvart. Az orosz védelmi minisztérium szerint az állomás elleni rakétatámadás célja az volt, hogy megakadályozzák azt, hogy a lakosság elhagyja a várost. Az az interneten terjedő fotó, amelyen a lezuhant rakéta maradványa látható, azt az ukrán fegyveres erők használják - teszik hozzá a közleményben.

Tanjug/AP/Telegram/Volodymyr Zelenskyy

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. A tanácsi közlemény szerint a szankciós csomag behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre. Teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendel el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében. Kikötési tilalmat vezet be az orosz - vagy orosz üzemeltetésű - hajókra az uniós kikötőkben. Célzott exporttilalmat ír elő a kulcsfontosságú technológiák esetében. Tiltja az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzésekben, valamint importtilalmat rendel el luxustermékekre.

Tanjug/AP/John Minćillo

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta, hogy Oroszországot kizárják a világszervezet Emberi Jogi Tanácsából. A döntést azokkal a vádakkal indokolták, miszerint az orosz csapatok háborús bűnöket követtek el Ukrajnában. A szavazás előtt Szergej Kiszlja szörnyű visszaélésekkel vádolta Oroszországot, Ukrajna ENSZ-nagykövete felhozta a bucsai mészárlás ügyét.

Oroszország képviselője, Gennagyij Kuzmin elítélte a szavazást, amihez csatlakozott több ország, így Észak-Korea és Szíria is. 93 ország szavazott végül a kizárásra, 24 ellene, és 58 ország tartózkodott. Szerbia és Magyarország is a felfüggesztést támogató országok között volt.

Két nappal ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt azt állította, hogy Bucsában "lelőttek és megöltek nőket a házuk előtt, egész családokat öltek meg, felnőtteket és gyerekeket, és megpróbálták elégetni a holttesteket." Beszédében az ukrán vezető a második világháborús nürnbergi háborús büntetőbírósághoz hasonló testület felállítását kérte.

Tanjug/AP/Alexei Alexandrov

44. napja tart az orosz-ukrán háború. Az információk szerint az oroszok teljesen kivonultak Ukrajna északi részéből Fehéroroszországba és Oroszországba. Az erők egy részét Kelet-Ukrajnába szállítják át. Eközben úton van három abból a húsz páncélozott járműből, amit Ausztrália ígért Ukrajnának a múlt héten. A járműveket katonák és civilek szállítására használják majd.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjankában rosszabb a helyzet, mint Bucsában, ahol az ukrán vezetés több száz civil lemészárlásával vádolja a várost egy hónapig ellenőrzése alatt tartó orosz haderőt.

Pixabay/Mediamodifier

Feketelistára tett újabb két orosz állami céget az USA. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma egy gyémántbányász és egy hajóépítő vállalkozással szakította meg az együttműködést.

Japán az Oroszországból származó szén importjának csökkentését és újabb szankciók bevezetését tervezi Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt. A Japán ipari miniszter elmondta, hogy a szénimportot fokozatosan kezdik csökkenteni, és végül teljesen megszüntetik. Az ország kormányfője pedig arról beszélt, hogy egyeztet a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-országcsoport többi tagjával a további büntetőintézkedésekről.

ENSZ
Emberi Jogi Tanács
Európai Tanács
szankció

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.