Ugrás a tartalomra

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

2023.05.31
20:54
2023.06.01
08:06
Forrás
Pannon RTV
A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Zvečanban és Leposavićban is szögesdróttal vették körbe a polgármesteri hivatalok épületét a KFOR rendfenntartói. A tüntető szerbek erre válaszul sárga csillagokat és szerb zászlókat akasztottak a drótra és a karjukra, de a demonstráció nyugodt keretek között folytatódott.

Hétfőn viszont komoly összecsapás alakult a tüntető szerbek és a KFOR rendfenntartói között, amelyben civilek és katonák tucatjai sérültek meg. 27 Koszovóban szolgáló magyar katona is megsérült, 12-en már Magyarországon lábadoznak. A civil sérültek közül is többen kórházba kerültek, a legsúlyosabb állapotban Dragiša Galjak van - közölte a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatója.

Dr. Zlatan Elek, a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatója: „Az egészségi állapota valamelyest stabilabb, de nem annyira, hogy átkerüljön a sebészeti osztályra. Éjjel is kapott két egységnyi vért, abban bízunk, hogy a vérzés lassan eláll és a következő napokban lassú felépülés veszi kezdetét, de ez sokkal hosszabb lesz, mint ahogyan azt mi gondoltuk.”

A szerb katonaság csapatai napok óta a koszovói adminisztratív vonal mentén tartózkodnak. Amennyiben a helyzet eldurvul, akkor Szerbia nem várhat tovább - mondta Miloš Vučević. A védelmi miniszter azonban hozzátette, hogy a békés megoldást keresik.

„A szerb katonaság az elnök parancsának megfelelően a legmagasabb fokú harckészültségben van, annak érdekében, hogy minden feladatot végrehajtson. Szerbia politikailag meghatározta azokat vörös vonalakat, amikor Szerbia olyan helyzettel szembesül, amikor veszélybe kerülnek a létfontosságú nemzeti és állami érdekek. Itt ne adj Isten, olyan helyzetekről beszélünk, hogy valaki gyilkolja a szerbeket, a koszovói rendőrség likvidálja nemzettársainkat, vagy pedig a szerbek elüldözése, vagyis a pogrom. Mindaz ami már megtörtént velünk a történelem során, 20-30 évvel ezelőtt.”

Észak-Koszovó szerbek lakta részén hétfő óta kritikus a helyzet. Ekkor lett volna az első munkanapjuk azoknak a koszovói albán nemzetiségű polgármestereknek, akiket a többségében szerbek lakta települések élére választottak meg egy olyan helyhatósági választáson, amelyet a szerbek bojkottáltak. Valamivel több mint 3 százalékos részvétel mellett koszovói albán polgármestereket kerültek Zvečan, Leposavić és Zubin Potok települések élére.

Koszovó
Észak-Koszovó
KFOR
NATO

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.