Ugrás a tartalomra

Trump az "amerikai kivételességet" méltatta a nemzeti ünnepen

2019.07.05
09:24
2019.07.05
09:36
Forrás
MTI
Az idei július 4-i ünnep Washingtonban eltért a korábbiaktól.

Az amerikai kivételességet" méltatta és a nemzeti egység fontosságát emelte ki a nemzeti ünnepen elmondott beszédében Donald Trump. Az amerikai elnök javaslatára először tartottak katonai parádét, és most először fordult elő az is, hogy az amerikai elnök a Lincoln-emlékműnél beszédet mondott.

fotó: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, Pool

Trump az Egyesült Államok történelmének egyes epizódjait elevenítette fel. "A jövőben sem lesz olyan, amit az amerikaiak ne érhetnének el, mindaddig, amíg emlékeznek nemzetük történelmére, és nem hagyják abba a harcot a jobb jövőért" - hangsúlyozta. Emlékeztetett az 50 esztendővel ezelőtti holdra szállásra is. Majd hozzáfűzte: "nagyon rövid időn belül amerikai zászló lobog majd a Marson is".

fotó: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Az Egyesült Államokban csütörtökön mindenütt parádékkal és rendezvényekkel ünnepelték az ország születésnapját. Philadelphiában, ahol a Függetlenségi Nyilatkozatot aláírták, és Mount Vernonban, ahol George Washington kúriája - ma múzeum - van, új állampolgárokat avattak. Washingtonban Mike Pence alelnök 44 bevándorlónak adta át az állampolgársági okiratot, ahogyan fogalmazott: köszöntötte őket "az amerikai családban". New Yorkban megrendezték az 1972 óta szokásos hotdogevő versenyt, a győztes 71 kolbászos kiflit nyomott le a torkán. A floridai Key Westen piteevő verseny volt. Az ünnepet majdnem mindenütt tűzijátékkal zárták.

Donald Trump
nemzeti ünnep

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.