Ugrás a tartalomra
Donald Trump
Tanjug, AP Photo/Richard Drew

Trump megsemmisítéssel fenyegette meg Észak-Koreát

2017-09-20
09:11
2017-10-04
12:39
Forrás
MTI
Trump: Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek az atomfegyverek után folytatott vakmerő hajszája az egész világot felmérhetetlen emberi veszteségekkel fenyegeti.

Donald Trump amerikai elnök tegnap megtartotta első beszédét az ENSZ 72. ülésszakán, a világszervezet New York-i székházában. Az amerikai elnök élesen bírálta Észak-Korát nukleáris programjáért. Beszédében kijelentette, ha Amerikát vagy szövetségeseit veszély fenyegeti, akkor Washingtonnak nem lesz más választása, mint hogy elpusztítsa Észak-Koreát. Trump elégedett volt az ENSZ-ben tartott beszédével, azonban a világ vezetőinek egy részéből aggodalmat váltott ki az amerikai elnök szónoklata.  

Donald Trump amerikai elnök felszólalásában Észak-Koreát és Iránt is komolyan bírálta. Észak-Korea nukleáris fegyverekkel foglalkozó programjára fenyegetéssel válaszolt. Szerinte Észak-Korea és Irán veszélyt jelentenek a világ békéjére. Iránnak felrótta a Közel-Kelet békéjének megbomlását. Trump szerint ezek az országok már akkora veszélyt jelentenek, amelynek megfékezésében nem csak az Egyesült Államoknak kell részt vennie. Emellett kritikusan szólt a venezuelai és kubai vezetésről is. Donald Trump, elnök, Amerikai Egyesült Államok: „Eljött az ideje, hogy felszabadítsuk az összes amerikai és más nemzetek polgárait is a rezsim alól, mert jogtalanul tartják őket fogva, és mindenekelőtt a kormány támogassa a terroristák megállítását. Kezdje el a saját népét szolgálni és tiszteletben tartani a jogaikat.”

Džavád Zaríf iráni külügyminiszter erősen bírálta Trump beszédét. Szerinte a gyűlöletbeszéd tele van tudatlansággal. Az amerikai elnök középkorba illő felszólalása nem megfelelő a 21. században, jelentette ki. Nicolás Maduro Venezuela elnöke Trumpot a nemzetközi politika új Hitlerének nevezte, miután élesen bírálta a dél-amerikai államot az ENSZ-hez intézett beszédében.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök dicsérő szavakkal illette Trump beszédét, amelyben kritizálta Iránt. Kijelentette, a több mint 30 éves tapasztalata során, nem hallott még ilyen merész és bátor beszédet. Hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök igazat mondott a világ nagy veszélyeivel kapcsolatban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy az amerikai elnöktől pozitív dolgokat hallott, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem fogja saját életmódját másokra erőltetni.

Aleksandar Vučić szerb államfő nyilatkozatában elmondta, hogy Szerbiának a háttérből kell figyelnie a világpolitika történéseit. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A mi dolgunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ne legyünk azoknak az államoknak a listáján, akiket ma Donald Trump a pokolba kívánt. Észszerű politikát kell folytatnunk, hogy megőrizzük az országunkat és a népünket.”

Vučić szerint a nagyhatalmaknak most leginkább Iránra és Észak-Koreára kell figyelniük, hogy elkerülhető legyen egy világméretű atomkatasztrófa.

Donald Trump
Észak-Korea
ensz
New York

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű

Fremond Árpád

Fontos személycserék a topolyai tisztségeken

Képviselő-testületi ülést tartanak Topolyán csütörtökön, melyen fontos személycserékről is döntenek - nyilatkozta Fremond Árpád, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő
rendőr

Enyhébb büntetés a városi gyorshajtóknak

A szerbiai közlekedésbiztonsági törvénytervezet egyik váratlan újdonsága, hogy enyhébb büntetésekkel számolhatnak azok, akik lakott településen lépik át a megengedett sebességet.