Ugrás a tartalomra

Tüntettek a szerbek Dél-Koszovóban

2023.01.08
13:19
2023.01.08
17:08
Forrás
Pannon RTV
Štrpcében a szerbek ellen elkövetett brutális támadások, illetve Albin Kurti állandó szerbellenes elnyomása miatt szerveztek megmozdulást.

A napokban egy 11 éves kisfiút és egy 21 éves fiatalt is meglőttek, egy másik férfit pedig megvertek a helyi albánok.

Békés tüntetést szerveztek vasárnap a dél-koszovói Štrpcében. A demonstálóknál lévő transzparenseken egyebek mellett olyan üzenetek voltak olvashatóak, hogy a Stefanra és Milošra leadott lövések Szerbia szívét találták el, és hogy legyen vége a szerbek elleni erőszaknak. A meglőtt kisfiú édesanyja is megszólalt. Szerinte egyértelmű a szándékosság és gyermeke ellen gyilkossági kísérletet követett el a koszovói rendfenntartó erők tagja, akit egyébként azóta a hatóság emberei elfogtak.

Zorica Stojanović:
Arra kérem az igazságszolgáltatás szerveit, hogy a legsúlyosabb büntetést szabják ki. Ez megbocsájthatatlan. Ezt nem lehet megbocsájtani. Meddig lesz ez így? Meddig? Valakinek meg kell halnia, hogy valakit felelősségre vonjanak? Abban bízok és hiszek abban, hogy az igazságszolgáltatás szervei úgy cselekszenek majd, ahogy kell. Minden úgy történjen, ahogy kell, törvényszerűen.

A tüntetésen beszédet mondott Goran Rakić. A koszovói Szerb Lista elnöke azt üzente, hogy nem adják fel a megmaradásukért szóló harcot: A mi harcunk békés és demokratikus, a legnagyobb fegyverünk pedig az összefogás, hogy ellenálljunk az Albin Kurti vezette szerbellenes, diktatórikus rezsimnek. Higgyék el, ha egységesek maradunk, akkor biztosan győzni fogunk. Nincs választásunk, ez megkönnyíti a dolgunkat. Muszáj megmaradnunk és itt maradnunk, ahogy őseink is kitartottak sokkal nehezebb körülmények között és itt maradtak. Ebben támogat minket országunk, Szerbia és annak elnöke Aleksandar Vučić. Innen üdvözlök mindenkit, és azt üzenem, hogy innen nem hátrálunk. Éljen Szerbia!

Ana Brnabić szerb kormányfő az Egyesült Arab Emírségekből üzent a koszovói helyzettel kapcsolatban: „Szeretném, ha a Koszovóban élő szerb nép teljes védelmet élvezzen. Szeretném, hogy minden Koszovóban élő szerb család biztonságban legyen és úgy érezzék, hogy biztonságban élhetnek, biztonságban járhatnak iskolába, biztonságban dolgozhatnak. De sajnos nem ez a helyzet. Ezt bizonyítja a szerb nép mostani tüntetése is Koszovóban.

A meglőtt fiatalok mellett a napokban egy harmadik koszovói szerbet is megtámadtak az albánok. A 18 éves Stefan Tomić a karácsonyi liturgiáról tért haza testvérével, amikor az incidens történt. Ő a szemén, a kezén, a hasán, és a lábán szerzett sérüléseket, később orvosi ellátásban részesítették.

Szerbia
Koszovó
tüntetés

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.