Ugrás a tartalomra

Újvidék napját ünnepelte a VMSZ helyi szervezete

2021.01.31
19:35
2021.01.31
20:02
Forrás
Pannon RTV
Újvidék napját ünnepelte ma a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete az Újvidéki Színházban.

Mária Terézia 1748-ban adományozott szabad királyi város címet a településnek, ezt ünneplik a város napjaként. Az Újvidéki Színházban megtartott eseményen kimagasló eredményeikért három fiatal elismerésben részesült. A díjakat az ünnepség keretében átadták Németh Andreának, Ivánovics Viktornak és Lahos Melodynak, a festészet, zene, valamint szobrászat terén elért sikereikért.

A mai eseményen mások mellett részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Vučević egyebek között kifejtette, nemcsak a közös múlt határozza meg Újvidék történelmét, hanem az új generációk érdekében tett lépések ünneplése is. Jobb, zöldebb, kulturáltabb, modernebb, szebb várost akarunk mindannyian, biztos jövőt, a fiatalok itthon maradását: ebből is az következik, hogy megértjük egymást, teljesen világosak a céljaink akkor is, amikor nem egyforma nyelvet beszélünk - részletezte. Ünnepi beszédében Pásztor István kiemelte, joggal lehetünk bizakodóak abban a tekintetben, hogy Újvidék ünnepét az elkövetkező évtizedekben is meg fogja szervezni a Vajdasági Magyar Szövetség.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Mi nem nyitunk frontokat, hanem azokkal a többségi politikai erőkkel, amelyek a választópolgárok döntéseinek eredményeivel hatalomra kerülnek, együttműködünk, de az együttműködés csakis partneri viszonyban, egyenrangú félként, történelmi, kulturális jelenlétünk, emberi jelenlétünk, vagyis az irántunk megnyilvánuló tisztelettel tudjuk elképzelni, amit mi is megadunk a velünk együtt élőknek. Ez a politikai alapelv, ha tetszik, krédó, feltételezi a kölcsönös tiszteletet és együttműködést úgy városi, mind pedig vajdasági és országos szinten. Mi nem voltunk és ma sem voltunk érdekeltek abban, hogy megnyíljon valamiféle vajdasági front, hiszen mi mindig is az építkezés elkötelezettjei voltunk, ahogyan az történelmünk során, és a történelmi megbékélésnek köszönve partneri minőségben megmutathatjuk.”

Újvidék
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.
15:54, Frissítve: 18:21

Ma sorsolják ki az EB-csoportokat

A sorsolás előtt a résztvevőket 4 kalapba osztották szét, ezek kialakítása az Eb-selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján történt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.