Ugrás a tartalomra

Ukrajna és Svédország a fókuszban a vilniusi NATO-csúcson

2023.07.12
15:41
2023.07.12
16:08
Forrás
Pannon RTV
A NATO-tagországok vezetői Vilniusban találkoztak, hogy megvitassák a szövetséget foglalkoztató legfontosabb kérdéseket, vagyis a svédek és az ukránok NATO-csatlakozását.

A svéd kérdés meglehetősen hamar választ kapott, sikerült megállapodniuk Törökországgal, ezzel minden akadály elhárult, így a parlamentjük is el tudja fogadni a skandináv ország csatlakozását.

Az ukrán csatlakozásra viszont nem bólintottak rá a vilniusi csúcson.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is reagált a csatlakozás lehetőségére. Mint mondta, sikerült olyan döntést hozni, amely nem jár a háború eszkalációjának veszélyével.

„A várakozásokhoz képest gyakorlatilag szerény eredménnyel kell beérniük az ukránoknak, hiszen gyakorlatilag kizárólag a NATO-Ukrajna Bizottságból NATO-Ukrajna Tanáccsá átalakult testület jelent bármifajta előrelépést. Egy háborúban álló ország felvétele a NATO-ba nyilvánvalóan azzal a veszéllyel járna, hogy a szabályok szerint az egész NATO belesodródna a háborúba, és ezt nyilvánvalóan el kell kerülni. Tehát én azt gondolom, hogy a NATO most egy felelősségteljes döntést hozott, elkerülte a háború eszkalációjának veszélyét azáltal, hogy világossá tette, hogy Ukrajna majd egyszer talán akkor lehet NATO-tag, hogyha abban mindenki egyetért, és minden feltételt teljesít."

Jens Stoltenberg NATO főtitkár úgy nyilatkozott, hogy a NATO-Ukrajna Tanács megalakulásával megerősödik a NATO és Ukrajna kapcsolata. Arra is rámutatott, hogy ez egy olyan testület, amely képes lesz döntéseket hozni. Arra a kérdésre, hogy a NATO tervez-e vadászgépeket szállítani Ukrajnába, Stoltenberg úgy válaszolt, a szövetségesek már bejelentették különféle fegyverek szállítását az országba, és a vadászpilóta kiképzés is tervben van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott azoknak a vezetőknek, akik segítették Ukrajnát, és hozzátette: megérti, miért félnek egyesek országa szövetségi tagságáról beszélni.

NATO
Svédország
Szijjártó Péter

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.