Ugrás a tartalomra

Ülésezett ma az MNT (videó)

2016.11.15
15:00
Ülésezett ma a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán
Ülésezett ma a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. A testület az elvándorlással is foglalkozott. Az MNT elfogadta a vajdasági magyarok emigrációs terveiről és hazatérési hajlandóságáról szóló, folyamatban levő kutatások részeredményét. Az elmúlt években felgyorsult a magyarság elvándorlása Vajdaságból. Szinte nincs olyan utca a településeken, ahol ne találkoznánk eladó házakkal. A fiatalok, de a középkorúak is a magyar útlevél birtokában az Európai Unióban próbálnak munkát találni magasabb fizetés reményében. Az MNT most arra vállalkozott, hogy egy kárpát-medencei szintű kutatás részeként megvizsgálja miért maradunk itthon, vagy akik elmennek, azt miért teszik. A külföldön élők hazatérési hajlandóságát is vizsgálják. Az eredményeket 2017 elején konferencián ismertetik. Hajnal Jenő, MNT elnök: "A kutatás célja feltérképezni a 15 és 45 év közötti vajdasági magyarok társadalmi hátterét, társadalmi, kulturális és gazdasági tőkefajtákkal kapcsolatos ellátottságát. Választ kapni arra, mi motiválja a vajdasági magyarokat, hogy a szülőföldön maradás vagy a külföldön továbbtanulás és munkavállalás között döntsenek, továbbá, hogy milyen változások fordíthatnák vissza az elvándorlási folyamatokat." Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom képviselője szerint nagyon kevés adat van a vajdasági magyarságot érintő elvándorlással kapcsolatban, mindenki szubjektív benyomásokkal és érzésekkel van tele. Joó Horti Lívia: "Hogy ezt hogyan lehet akadályozni, csökkenteni, mérsékelni, annak a stratégiáját, lépéssorát a nemzeti tanácsnak kell kidolgozni, az országos szintekre várva ezt el is felejthetjük, az országnak nem érdeke, nem lényeges, hogy a magyar közösséggel mi fog történni, ez nekünk lényeges."



A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének az elnöke, aki az MNT tagja is arról beszélt, hogy az elmúlt két hónapban mintegy 150 családnál járt személyesen. Krizsán Vilmos azt mondta, a látogatások során szinte megkerülhetetlen az elvándorlás témaköre. Krizsán Vilmos: "Legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy dolgoznának, keresik a munkalehetőségeket. Sajnos, főleg faluhelyen szinte egyáltalán nincs munkalehetőség a számukra. Ezekben a családokban tapasztaltuk azt is, hogy bizonyos mértékben hiányosságnak tartjuk azt is, hogy minden esetben arról gondolkodnak, hogy tudnának munkát kapni és nagyon ritka az, hogy azon gondolkodnának, hogy vállalkozásba vagy gazdálkodásba kezdenek." Szilágyi Miklós szerint a kérdés kapcsán nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak a hatáskörén belül kell maradnia. A gazdasági fejlesztésre pedig a Prosperitati Alapítvány is segít a vajdaságiaknak. Szilágyi Miklós, tag, MNT: "Gazdaságilag biztos, hogy nem fogja segíteni a nemzeti tanács az itthon maradást, habár én lennék a legboldogabb, ha erre ingerenciája lenne a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Az oktatás és a kultúra, amit mi tudunk tenni. Azt hiszem, ezen a téren az MNT az Európa Kollégiummal, az ösztöndíjakkal, a Várady-ösztöndíjjal nagyon jól állunk." A Magyar Nemzeti Tanács egyhangúlag, 22 igen szavazattal elfogadta az elvándorlással kapcsolatos napirendi pontot. Az MNT ülésén az elvándorlás mellett további pontok is szerepeltek a napirenden. Elfogadták többek között a Forum Könyvkiadó Intézet 2016. évi pénzügyi és kiadói tervének a módosítását, az Európa Kollégium idei pénzügyi tervének a módosítást, iskolaszéki tagok és igazgató bizottsági tagok cseréjét és több község pályázati eszközeinek az elosztási javaslatát is. Napirenden szerepelt több iskolai feladatlap jóváhagyása, a magyarcsernyei, az oromi, az oromhegyesi, a szerbittabéi, a temerini és a bácsföldvári iskola 15 főnél kisebb létszámú osztályának a jóváhagyása is.
MNT
ülés
elvándorlás
itthon maradás

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.