Ugrás a tartalomra

Ülésezett a Nemzetbiztonsági Tanács (videó)

2017.01.15
12:15
Nem kellett sok ahhoz, hogy összetűzés alakuljon ki, Pristina fittyet hány a brüsszeli megállapodásra és háborút akart kirobbantani azzal, hogy különleges egységeket küldött Észak-Koszovóba - nyilatkozta ma Tomislav Nikolić szerb államfő a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követően
Nem kellett sok ahhoz, hogy összetűzés alakuljon ki, Pristina fittyet hány a brüsszeli megállapodásra és háborút akart kirobbantani azzal, hogy különleges egységeket küldött Észak-Koszovóba - nyilatkozta ma Tomislav Nikolić szerb államfő a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követően. A tanácskozást amiatt a bizonyos vonat miatt hívták össze, amelyet tegnap indítottak Belgrádból Kosovska Mitrovicába. Nem ért célba, Aleksandar Vučić kormányfő utasítására ugyanis visszafordították. Az eset felkorbácsolta a kedélyeket a térségben. Óriási rendőrségi készültség a koszovói oldalon. Szerb nemzeti ének a vonaton, még az adminisztrációs határvonal szerbiai oldalán. Ezek még a szombati események. A botrányvonat végül visszatért Belgrádba. A szerelvényen a gazdag díszítés mellett 21 nyelven, köztük albánul azt is lehet olvasni, hogy Koszovó szerb föld. Szombaton a biztonsági szolgálatok koordinációs irodája ülésezett, ma pedig már a Nemzetbiztonsági Tanács ült össze a szerb fővárosban. Tomislav Nikolić, államfő, Szerbia: „Azzal provokálunk, hogy azt állítjuk, Koszovó Szerbia része? Hát mi folytatjuk az ilyen jellegű provokációkat, ha ez egyáltalán provokálásnak számít.” Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét, és ezt elkezdtük hirdetni is, erről van szó - jelentette ki a tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Tomislav Nikolić. Pristina következő próbálkozásának rossz vége lesz, ha kell katonákat is küldünk, hogy megvédjük szerb honfitársainkat - figyelmeztetett a szerb államfő, újságírói kérdésre válaszolva. Tomislav Nikolić, államfő, Szerbia: „Ha elkezdik öldösni a szerbeket, akkor igen. Nem csak a katonaságot, mindannyian megyünk, jómagam megyek elsőnek. Nem lesz az első alkalom.” Mindezek ellenére hozzátette: „Nem fogunk háborúzni, nem akarunk háborút, még mindig egyes dolgokat apró provokációnak tekintünk.”



A brüsszeli megállapodás csak arra szolgál, hogy a szerbeket a kötelezettségeikre emlékeztesse, az albánoknak pedig csak annyit ér, hogy egyszerűen letapossák azt - húzta alá a szerb elnök. A párbeszéd témája most csak a vonat lehet, különben nem látja értelmét a tárgyalásoknak az ideiglenes pristinai intézményekkel, illetve az Európai Unióval - fogalmazott Nikolić. Elmondta, úgy tűnik a vonattal kapcsolatos események a leköszönő amerikai adminisztráció végső rángatózásai. Az EU-nak válaszolnia kell a kérdésre, hogy a koszovói miniszterelnök igazat mondott-e, miszerint élvezték Brüsszel támogatását az eset kapcsán - fűzte hozzá még a szerb elnök. A nagyhatalmak hallgatólagos beleegyezésével teszik meg lépéseiket a koszovói vezetők - nyilatkozta Marko Đurić a Pink Televíziónak. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elmondta, a Kosovska Mitrovicába tartó belgrádi vonat megállítása az emberi jogok, a mozgás szabadságának legdurvább megsértése. Egy olyan szerelvényről van szó, amely jobban összekötötte volna az embereket, és megkönnyítette volna az életüket - tette hozzá Đurić. Leszögezte, nem egy új járat bevezetéséről beszélünk, hanem a meglévő útvonalának meghosszabbításáról. Elmondta, naponta több tucat albán fuvarozó közlekedik Szerbiában különböző jelképekkel és feliratokkal gond nélkül. Belgrádban a Szerbiai Katonaság vezérkari épületében a köztársasági elnök mellett a tanácskozáson részt vett még Aleksandar Vučić kormányfő, Nebojša Stefanović belügy-, Zoran Đorđević védelmi-, Nela Kuburović igazságügyi miniszter, valamint Vladimir Rebić rendőrigazgató, illetve Ljubiša Diković vezérkari főnök is. Ez a magas rangú állami tisztségviselőknek már a második találkozója két nap alatt, ugyanis tegnap a biztonsági szolgálatok koordinációs irodája ülésezett a vonat-ügy kapcsán.
Szerbia
Koszovó
Tomislav Nikolić
nemzetbiztonsági tanács
vonat

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.