Ugrás a tartalomra

Ülésezett a Tartományi Képviselőház

2018.05.08
16:52
2018.05.08
17:57
Forrás
Pannon RTV
A Szerb Radikális Párt kezdeményezése váltotta ki a legnagyobb vitát ma a Tartományi Képviselőház ülésén. A radikálisok egy szerb-orosz humanitárius központ létrehozását javasolták Újvidéken.

A pártok többsége azonban szükségtelennek és hiányosnak tartja a kezdeményezést, amely egyébként a jogi keretekkel sincs összhangban - állítják.
A Szerb Radikális Párt több mint 30 000 aláírást gyűjtött össze azzal a céllal, hogy indítványozzák egy szerb-orosz humanitárius központ létrehozását Újvidéken.

Đurađ Jakšić, tartományi parlamenti frakcióvezető, Szerb Radikális Párt: „A Szerb Radikális Párt úgy véli, Vajdaságban szükség van egy komoly és korszerű központra, amelyben tűzesetek, árvizek, földrengések és egyéb természeti katasztrófák esetén lehetne segítséget nyújtani. Olyan szerb-orosz humanitárius központ létrehozásáról van szó, mint amilyen Nišben is van.”

Erdély Lenke, a VMSZ tartományi parlamenti frakcióvezetője elmondta: a kezdeményezésben a jogalkotási bizottság is számos kivetnivalót talált.

Erdély Lenke, tartományi parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „A jogi rendszerrel ez az indítvány nincs összhangban és a képviselőház statútuma sem látja elő, úgyhogy ennek következményeként a mi frakciónk, tehát a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István képviselőcsoport nem fog szavazni ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban.”

Csonka Áron, a VMDK tartományi parlamenti képviselője úgy véli, már van egy viszonylag jól működő természeti katasztrófákkal foglalkozó védelmi rendszer, így a kezdeményezés inkább politikai indíttatású.

Csonka Áron, tartományi parlamenti képviselő, VMDK: „Egy ilyen központra nincsen szükség, hiszen egy katasztrófavédelmi rendszer már létezik Vajdaságban, ami igaz itt-ott hiányos, de amikor a legnagyobb szükségek voltak, árvíz, vagy más természeti katasztrófa esetében, akkor elég jól működött és jól vizsgázott.”

A Szerb Haladó Párt szerint az indítvány jóformán semmi konkrétumot nem tartalmaz.

Milenko Jovanov, tartományi parlamenti frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „A mi álláspontunk az, hogy a kezdeményezésben számos formális és tartalmi hiányosság van. Tiszteletben tartjuk a szabályzatban leírtakat és napirendre kerülhet a kezdeményezés, de a hiányosságok miatt egész egyszerűen nem veszünk részt sem a vitában, sem pedig a szavazáson.”

Az ülésen a képviselők egyebek mellett a jövendőbeli környezetvédelmi fejlesztéseket, valamint a tartomány tulajdonában lévő vagyonrendelkezésről szóló jelentést is megvitatták.

tartományi képviselőház
Újvidék
Đurađ Jakšić
Erdély Lenke
Csonka Áron
Milenko Jovanov

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.