Ugrás a tartalomra

Uniós csúcs Brüsszelben

2023.03.23
13:30
2023.03.23
13:38
Forrás
Pannon RTV
Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Szóba kerül a Belgrád és Prisitna közötti kapcsolatok normalizálásának kérdése is. Az állam- és kormányfők csúcstalálkozóját António Guterres nyitja meg. Az ENSZ-főtitkár a jelenlegi globális és geopolitikai kihívásokról is beszél. A Szerbiáról szóló tárgyalás várhatóan az esti órákban lesz napirenden. Ezen az eseményen Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ismerteti a legutóbbi, ohridi tárgyalások eredményeit Koszovó és Szerbia között. Az illetékesek pénteken az unió bankjainak helyzetéről és az infláció megfékezéséről is tárgyalnak. 

Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete már szerda este megérkezett Brüsszelbe, ahol megerősítette: nekik Magyarország az első, a béketáborba tartozik, ezért nem vesz részt a lőszerszállításban.

Az uniós lőszerbeszerzés már a hétfői külügyminiszteri találkozón is szóba került, és azt 17 tagállam és Norvégia támogatta is. Magyarország viszont továbbra sem vesz részt a lőszerszállításban – emelte ki Szijjártó Péter a hétfői külügyminiszteri tanácskozás szünetében. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország ugyanakkor nem akadályozza az Európai Unió többi országát, hogy így tegyen.

Európai Unió

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.