Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Virginia Mayo

Uniós csúcs Brüsszelben

2023.03.23
13:30
2023.03.23
13:38
Forrás
Pannon RTV
Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Szóba kerül a Belgrád és Prisitna közötti kapcsolatok normalizálásának kérdése is. Az állam- és kormányfők csúcstalálkozóját António Guterres nyitja meg. Az ENSZ-főtitkár a jelenlegi globális és geopolitikai kihívásokról is beszél. A Szerbiáról szóló tárgyalás várhatóan az esti órákban lesz napirenden. Ezen az eseményen Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ismerteti a legutóbbi, ohridi tárgyalások eredményeit Koszovó és Szerbia között. Az illetékesek pénteken az unió bankjainak helyzetéről és az infláció megfékezéséről is tárgyalnak. 

Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete már szerda este megérkezett Brüsszelbe, ahol megerősítette: nekik Magyarország az első, a béketáborba tartozik, ezért nem vesz részt a lőszerszállításban.

Az uniós lőszerbeszerzés már a hétfői külügyminiszteri találkozón is szóba került, és azt 17 tagállam és Norvégia támogatta is. Magyarország viszont továbbra sem vesz részt a lőszerszállításban – emelte ki Szijjártó Péter a hétfői külügyminiszteri tanácskozás szünetében. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország ugyanakkor nem akadályozza az Európai Unió többi országát, hogy így tegyen.

Európai Unió
Orbán Viktor

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű