Ugrás a tartalomra

Uniós évértékelő beszédet mondott Jean-Claude Juncker

2018.09.12
12:50
2024.03.19
08:42
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Az Európai Unió a béke záloga a kontinensen, ezért nagyobb tiszteletet érdemel, nem szabad bemocskolni - jelentette ki évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke.

"Örüljünk neki, hogy békés kontinensen élhetünk, olyan Európában, amely az uniónak köszönhetően békés" - mondta Jean-Claude Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. "Utasítsuk el azt a nacionalizmust, amely bűnösöket keres az együttélést lehetővé tévő megoldások helyett" - tette hozzá Juncker.

A Nyugat-Balkánról is szólt. Azt mondta, egyértelmű tervre van szükség az ottani országok európai integrációját illetően. Hozzátette, maga a bővítés sikertörténet, ugyanis így sikeresen egyesül Európa történelmi és földrajzi szempontból is. Szavai szerint sok feladat van még az EU balkáni bővítése kapcsán, fontos azonban, hogy a stabilitás, illetve az európai perspektíva lehetőségét mutassák fel a csatlakozni kívánó országok számára.

Jean-Claude Juncker egyebek mellett beszélt a migrációról is. Elmondta, szerinte az Európai Unió jóval nagyobb haladást ért el a migrációs helyzet kezelése terén, mint azt egyesek elismerik, az elmúlt években töredékére csökkent a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma.

Jean-Claude Juncker

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.