Ugrás a tartalomra

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

2019.07.16
19:45
2024.03.19
08:34
Forrás
MTI
A német kereszténydemokrata politikus megválasztásáról az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén döntöttek.

A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, és 22 tartózkodás mellett támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Egy szavazat érvénytelen volt. Az Európai Bizottság elnökségére jelölt Ursula von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők többségének (50 százalék plusz egy fő) szavazatára volt szüksége a megválasztáshoz. Mandátuma november 1-jén kezdődik és öt évig tart.

Erős és egységes Európai Uniót kell teremteni - jelentette ki Ursula von Der Leyen a megválasztását követően Strasbourgban. Az Európai Bizottság új elnöke kiemelte, hogy a jövőben a belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani. Rövid köszönőbeszédében hangsúlyozta: a belé vetett bizalommal az Európai Parlament képviselői hitet tettek egy „egységes, kelettől-nyugatig, déltől-északig terjedő Európa” mellett. Végezetül pedig közös, konstruktív alapokon álló munkára szólította fel az uniós képviselőtestület tagjait.

Az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnökét többek között Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője is köszöntötte. A szavazást követően David Sassoli, az EP új elnöke is gratulált az eredményhez, és kiemelte, rendkívül fontos időszak következik az Európai Unió jövője szempontjából. „A feladatot csak akkor oldhatjuk meg sikeresen, ha szoros és teljes együttműködésben dolgoznak együtt az intézményeink” - fogalmazott.

Az uniós tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács július elején határozott arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltről az Európai Parlament a 18 órakor kezdődött titkos szavazáson döntött. A parlamenti vita egyébként a német politikus beszédével kezdődött. Ursula von der Leyen Strasbourgban azt mondta: az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével. Fontos téma számára a környezetvédelem is, a károsanyag-kibocsátás bátrabb csökkentését irányozta elő. Emellett határozottan kiállt a nők egyenjogúságáért, és a nők elleni erőszak visszaszorításáért.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke most hivatalos levélben kéri majd fel a tagországok vezetőit, hogy tegyenek javaslatot a brüsszeli testület tagjaira. A biztosjelöltek meghallgatására szeptember 30. és október 8. között kerül sor az EP illetékes bizottságaiban. Ezután a parlamentnek a teljes biztosi testületet meg kell választania, ami várhatóan az október 21-24-i plenáris ülésen lesz.

Ursula von der Leyen
Európai Bizottság
elnök

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.