Ugrás a tartalomra

Ursula von der Leyen a jelölt az EB elnöki posztjára

2019.07.03
11:55
2019.07.03
18:26
Forrás
Pannon RTV/Euronews, MTI
Sikerült megállapodni az Európai Unió fő szerveinek vezető személyeiről kedden este.

Ursula von der Leyent jelölték az Európai Bizottság új elnökének, Charles Michel lehet az Európai Tanács új elnöke, Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi vezetője, Christine Lagarde pedig az Európai Bank vezetői székébe kerülhet.

Fotó: Tanjug/AP

Majdnem három nap tanácskozás után az EU-s tagállamok képviselőinek sikerült megállapodnia az Unió vezető intézményeinek személyeinek kilétéről. Folyamatosan zajlottak a tárgyalások szűk körben, mielőtt egy asztalhoz ültek az Európai Tanács tagjai. Kedden délután már brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a visegrádi országok Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését támogatják az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Később pedig az is kiderült, hogy Németország és Franciaország is megegyezésre jutott arról, hogy támogatják a német politikus jelölését.

Angela Merkel német kancellár már tegnap üdvözölte a döntést: „Úgy vélem nagy eredmény az, hogy nagy egyetértésben döntöttünk a mai napon. Fontos, mert ez meghatározza a jövőbeli munkát az EU-ban. Persze sokat kellett engednünk, más lépéseket is megtettünk, de az Európai Tanács újfent bebizonyította, hogy kompromisszumképes.” 

Fotó: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Az Európai Tanács elnöki posztjára Charles Michel belga miniszterelnököt jelölték, aki elmondta: „Európa kihívásokkal néz szembe. Véleményem szerint ezek a kihívások inkább lehetőségek. Elsődleges lesz számomra a más intézményekkel való szoros együttműködés, csakúgy mint a tanáccsal és az EP-vel.”

Fotó: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Súlyos hibák történtek az elmúlt években Európában, ezeket most ki lehet javítani, köztük a gazdaságpolitikában és a bevándorlási ügyekben elkövetett hibákat – erről beszélt Orbán Viktor a magyar közmédiának a csúcstalálkozó után. A magyar miniszterelnök hozzátette, olyan vezetők kerülnek az uniós intézmények élére, akik Magyarország szempontjából jó eséllyel jó politikát fognak folytatni: „Volt két jelölt, akik Magyarország számára több mint rosszak lettek volna, hiszen korábban már bizonyítékát adták annak, hogy nem tisztelik Magyarországot és nem tisztelik a magyarokat. Ezt sikerült megakadályoznunk. Ez a jó hír. Egy hétgyerekes német családanyát választottunk meg a bizottság élére.” 

Fotó: Tanjug/Geoffroy van der Hasselt, Pool Photo via AP

Ursula von der Leyen személyét az Európai Parlamentnek kell majd jóváhagynia, várhatóan két hét múlva, és sokak szerint meglehetősen szoros szavazásra kell készülni.

Federica Mogherinit Josep Borrell spanyol külügyminiszter válthatja az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének posztján. A Nemzetközi Valutaalap eddigi vezetőjét, Christine Lagarde-ot pedig az Európai Bank elnöki pozíciójára jelölték.

Európai Bizottság
Ursula von der Leyen

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.