Ugrás a tartalomra

V4-Németország csúcs Pozsonyban

2019.02.07
12:45
2019.02.07
17:42
Forrás
MTI, origo.hu
Délben kezdődött a Visegrádi Együttműködés, azaz a V4 vezetői és Angela Merkel német kancellár pozsonyi csúcstalálkozója.

Kiemelten foglalkoznak az Európai Unió 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetével, a közelgő európai parlamenti választásokkal, az unió lehetséges jövőjével.

Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnök a pozsonyi várban a Visegrádi Együttműködés legfontosabb politikai-gazdasági-kereskedelmi partnerének, Németországnak a kancellárjával, Angela Merkellel egyeztet. A találkozó valamennyi érintett fél esetében kiemelt jelentőségű, elsősorban a gazdasági-pénzügyi együttműködés szempontjából.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Peter Pellegrini szlovák kormányfő Angela Merkel segítségét kérte ahhoz, hogy az európai munkaügyi ügynökségnek országa adhasson otthont. A szlovák kormányfő ezt azután közölte, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a német kancellárral a visegrádi országok és Németország pozsonyi csúcstalálkozója előtt. Pellegrini a kérést azzal indokolta, hogy Szlovákia azon kevés EU-tagországok egyike, amelyben nincs jelentős uniós intézmény. Angela Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón nem adott konkrét választ Pellegrini kérésére, csak annyit mondott: a kérdésről tovább egyeztetnek majd. Angela Merkel és Peter Pellegrini találkozója után vette kezdetét a visegrádi négyek miniszterelnökeinek találkozója. Elsősorban az Európai Unió 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről, a májusi európai parlamenti választásokról, az EU jövőjéről, valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változásokról ejtenek szót.

 

Az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is a pozitív és őszinte hangvétel jellemzett - mondta Orbán Viktor magyar kormányfő, miután Angela Merkellel és a visegrádi országok vezetőivel tárgyalt Pozsonyban. Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, az európai polgárok döntését - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig Európa gazdasági motorja - vélekedett Orbán Viktor. A Visegrádi Együttműködés vezetői és a német kancellár pozsonyi csúcstalálkozója délben kezdődött. Kiemelten foglalkoznak az Európai Unió 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetével, a közelgő európai parlamenti választásokkal, az Unió lehetséges jövőjével, valamint szóba kerül a 30. évfordulóra való tekintettel a közép-európai rendszerváltás is.

V4-ek
Pozsony

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.