Ugrás a tartalomra

Választások, fejlesztések, átjárhatóbb határok

2024.03.26
15:10
2024.03.26
17:12
Forrás
Pannon RTV
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt.

Az önkormányzati és helyi közösségi választásokat várhatóan nem a június 2-ai, belgrádi választással egyidőben, hanem ezt követően tartják – nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádióban a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Dr. Pásztor Bálint elmondta valószínűleg a nyárba fog nyúlni az időpont, akár július vége is lehet. Ez azoknak kedvez, akiknek fegyelmezett és stabil választói bázisa van, a VMSZ pedig rendelkezik ilyennel – fogalmazott dr. Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy nem mindegy, hogy milyen az önkormányzati hatalom, az emberek többsége pedig fontosnak tartja majd, hogy szavazzon. A politikus arról is beszélt, hogy Szabadkán a cél, hogy győzzön a VMSZ.

A kampány során három fontos dolgot emelnek majd ki, amelyek az elmúlt négy évben megvalósított beruházásokat érintik. Ilyen például a történelmi városmag megóvása, felújítása, a helyi közösségek és a falvak fejlesztése, valamint Palics fejlesztése és régi fényének visszaállítása.

Dr. Pásztor Bálint arról is beszélt, hogy Pásztor István ötlete nyomán köztársasági támogatásból a Palicsi-tóban kialakítanak majd egy medencét, ami azt az érzetet biztosíthatja, mintha a tóban fürödnénk.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez a medence a tó felszínén lenne, és ezért mondtam, hogy gyakorlatilag olyan érzetet fog biztosítani, mintha a tóban fürödnének az emberek addig, ameddig az a tóban magában a biológiai és vegytani folyamatok miatt nem lehetséges.”

A Horgos-Röszke közúti határátkelő mégsem állt vissza az eredeti, rövidebb nyitvatartásra, hanem annál hosszabb ideig dolgozik, reggel 5-től este 11 óráig, ami a VMSZ érdeme – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

Ez még jól jöhet annak kapcsán is, hogy Szegedre érkezik a BYD kínai autógyártó cég gigaberuházása, amely munkahelyet biztosíthat a vajdasági magyaroknak is, amennyiben megoldott az ingázó munkavállalók problémamentes határátlépése - tette hozzá.

„Elképzelhetőnek tartom, és mi ezen fogunk dolgozni, hogy a Horgos 2 esetében is újra visszaálljon a 0-24 nyitvatartás, de ugyanezek a folyamatok azt kell, hogy eredményezzék, hogy a Királyhalom-Ásotthalom, a Tiszasziget-Gyála és a Rábé-Kübekháza határátkelő esetében is bővíteni kell majd a munkaidőt, hiszen ez a szegedi beruházás több ezer embert, még az is lehet, hogy több mint tízezer embert fog foglalkoztatni, és egyértelmű, hogy Szeged térsége nem tud ennyi embert biztosítani.”

Dr. Pásztor Bálint arról is beszélt, hogy a rossz nyelvekkel ellentétben, itt nem arról van szó, hogy a BYD-nek csak az alacsonyan képzett és fizetett munkaerőre lesz szüksége, hanem különböző szakemberekre, mérnökökre, menedzserekre is. Ezért fontos, hogy napi szinten lehessen ingázni - szögezte le a VMSZ elnöke.

Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
választások
fejlesztések

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.