Ugrás a tartalomra

Valószínűleg kedden szavaznak a költségvetésről

2012.09.22
19:51
Ma sem döntött a legfontosabb kérdésekről a szerbiai parlament
Ma sem döntött a legfontosabb kérdésekről a szerbiai parlament. A képviselők több pénzügyi törvény módosítási javaslatát vitatták meg. A 24 megvitatott jogszabály között szerepel az általános forgalmi adó 2 százalékos emelése, valamint a költségvetés újraütemezése is. A képviselők több mint 100 javaslatot nyújtottak be a pénzügyi törvények és a büdzsé módosítására. A parlament várhatóan kedden szavaz a törvénymódosításokról és a költségvetés újraütemezéséről.  (Beta)   A költségvetés módosítása – pró és kontra 2012.09.21. 09:43 Este fejezték be a költségvetés módosításáról szóló vitát a szerbiai parlamentben, de még nem szavaztak róla. A hatalmon lévő pártok bejelentették, hogy támogatni fogják a büdzsé módosítási javaslatát és az ehhez kapcsolódó törvényeket. Nemmel szavaz majd azonban a Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Szövetség. A Szerbiai Demokrata Párt képviselői még nem nyilatkoztak a kérdésben. (VRTV)   A költségvetés módosítása – a VMSZ nem támogatja 2012.09.20. 20:38 A 2012-es szerbiai költségvetés módosítási javaslata ellen szavaz majd a szerbiai parlamentben a Vajdasági Magyar Szövetség frakciója – nyilatkozta Pék Zoltán, a párt köztársasági parlamenti képviselője. Úgy véli a költségvetési hiányt nem csökkenti a módosítás, inkább növeli azt. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint ez rossz jelzés a Nemzetközi Valutaalap és a külföldi befektetők számára is. A VMSZ szerint kevés pénz jut a vajdasági nagybefektetésekre is. A szerbiai parlament rendkívüli ülésének fő témája a költségvetés módosítása. Az új javaslat növeli a költségvetési hiányt 152-ről 203 milliárd dinárra. A módosítással a Vajdaságnak szánt pénzeszközök lekövetését nehezítené a kormány. A VMSZ szeretné, ha a pénzeszközök ellenőrzése az előző évi szinten maradna. 



A tartománynak a szerbiai Alkotmány szerint a költségvetés 7 százaléka jár, azaz 58 milliárd dinár. Ennek a három hetedét kellene nagyberuházásokra fordítani – emelte ki Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. A VMSZ módosítási indítványának elfogadásáról csak szombaton dönt a kormány.   Világos terv a krízisből való kilábalásra, de nem mindenki egyezik vele 2012.09.20. 17:52 Nem megfelelő a költségvetési módosítási javaslat – mondta Mlađan Dinkić szerb pénzügyminiszter. Szerinte a választási kampányra túl sokat fordított az előző kormány. A pénzügyi tárca vezetője szerint az ország az elképzelhető legrosszabb gazdasági helyzetben van, de a kormánynak világos terve van a krízisből való kilábalásra. Takarékosságra és fogyasztást ösztönző intézkedésekre van szükség a válság megoldásához, a közadósság és a költségvetési hiány csökkentéséhez – jelentette ki Mlađan Dinkić. A tervek szerint 2014-re a köztartozás növekedése megállna, 2015-ben pedig elkezdene csökkenni. Az idei hiány 6,7 százalékos, ami jövőre megfeleződne, 2014-re pedig elérné a 2 százalékot a számítások alapján – emelte ki a pénzügyi tárcavezető.



Bejelentette a munkaerőpiac és az egész állami szektor reformját, nem támogatnák a korai nyugdíjazást, többet fektetnének a mezőgazdaságba, élelmiszeriparba, energetikába, infrastruktúrába, hadiiparba, bányászatba. Kijelentette: lényeges a stratégiailag fontos vállalatok átszervezése. Mintegy 40 milliárd dinár veszteséget halmoznak fel a gazdaságilag életképtelen cégek. Dinkić elmondta a pénzeszközök átutalásának módját is megváltoztatják Vajdaság tekintetében. Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője kérdéseket intézett a miniszterhez. A képviselő többek között a tartomány pénzelésével és a köztársasági költségvetés módosításával kapcsolatban tett fel kérdéseket. A magyar képviselő nem kapott válaszokat a kérdéseire. A VMSZ nem támogatja a módosításokat. A parlament ülése még mindig tart.
VMSZ
parlament
költségvetés módosítás
krizis

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.