Ugrás a tartalomra

Vasárnap lesznek a háromszintű választások Szerbiában

2020.06.14
14:13
2020.06.15
09:40
Forrás
Pannon RTV
Jövő vasárnap ilyenkor már javában zajlik a háromszintű választás Szerbia-szerte. Ez azt jelenti, hogy a választópolgárok köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is voksolhatnak.

Köztársasági szinten 21, míg tartományi szinten kilenc lista közül választhatnak a szerbiai állampolgárok, a helyi szintű listák száma pedig településenként eltérő. Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók az idei szavazás kapcsán.

Június 15-ig minden szerbiai állampolgár értesítést kap arról, hogy hol tud szavazni. A szavazóhelyek június 21-én reggel 7-től este 8-ig tartanak majd nyitva. Az urnanyitást követően a szavazáson részt vevő polgárok három szavazólapot kapnak, amelyek mindegyikén egy-egy számot kell bekarikázniuk - mondta el Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja. De milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy valaki szavazhasson?
„Mindenképpen vigyék magukkal a személyazonosító okmányukat, igazolványukat. Ennek hiányában az útlevelüket. Aki esetleg hosszabbítási kérelmet nyújtott be a belügyi szervekhez és erről kapott egy igazolást, ideiglenes okmányt, azzal is tud szavazni, tehát ez nem lesz akadálya annak, hogy szavazzon. A szavazatjogi bizottságok elismerik ezt a dokumentumot is.”

Amennyiben valaki nem kapja kézhez a szavazásról szóló értesítőt, részt vehet a voksoláson az említett dokumentumokkal - tette hozzá. De vajon mi kell ahhoz, hogy érvényes legyen egy szavazat?

„Aláír majd a választói névjegyzékben, mind a háromban, mert háromszintű választásról van szó. Kézhez kapja a szavazólapját, egy paraván mögé be tud majd állni, ahol biztosítják a szavazás titkosságát, hogy más ne nyerjen betekintést abba, hogy ő kit karikáz be. A szavazólapon pedig a számára legszimpatikusabb lista előtti számot kell bekarikáznia, ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazólap. Hogy egy szavazólap érvényes legyen, felhívom a polgárok figyelmét, hogy mindig csak egyetlen egy listát karikázzanak be.”

A szerbiai járványhelyzetre vonatkozóan a Köztársasági Választási Bizottság még nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket. Ettől függetlenül majdnem biztos, hogy lesznek bizonyos korlátozások a létszám tekintetében - tette hozzá Ladóczki Gyula. A Köztársasági Választási Bizottság tagja leszögezte, erről az elkövetkező napokban dönthetnek az illetékesek.

Választások 2020
voksolás
tudnivalók
Ladóczki Gyula

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.