Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vasárnapig kampánycsend van Szerbiában

2020.06.19
07:40
2020.06.19
21:28
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap háromszintű, köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat tartanak Szerbiában. Csütörtök éjféltől kampánycsend van érvényben.
Pannon RTV

A kampánycsend szerint vasárnap 20 óráig tilos a választók bárminemű befolyásolása.

A koronavírus-járvány miatt ugyan a korábbi évekhez képest az idén jelentősen kevesebb kampányrendezvényt tartottak a pártok, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kampányoltak. Televíziós műsorokban, reklámokban, óriásplakátokon láthattuk a jelöltek arcát és nevét, hallhattuk a következő négy évre vonatkozó ígéreteket.

A szerbiai választási törvény szerint a kampánycsend a voksolás napját megelőző 48 órán belül kezdődik és urnazárásig tart, vagyis péntek 0 órától vasárnap 20 óráig nem lehet a pártokkal, a jelöltettek kapcsolatos reklámokat, beszélgetéseket, műsorokat sugározni, propagandaanyagot osztani, vagy választási rendezvényeket szervezni.

Pannon RTV

A választás napján este 8 óráig csak azt lehet közölni, hogy a jelöltek hol voksoltak, milyen volt a részvételi arány, valamint általános voksolásra buzdító üzeneteket is lehet sugározni, illetve közérdekű információkról is hírt lehet adni, például ha egy szavazóhelyet valamiért be kellett zárni, vagy esetleg rosszul lett valaki szavazás közben.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „A kampány csütörtök éjfélig tart, onnantól kezdve kampánycsend lesz, olyannyira, hogy a szavazás napján a szavazatszedő bizottságok tagjai is kötelesek ellenőrizni, hogy a szavazóhely környékén 50 méteres körzetben van-e bármilyen propagandaanyag. Amennyiben ilyet találnak vagy észlelnek, akkor felhívják az illetékes felügyelőséget, akiknek kötelességük ezt eltávolítani.”

Vasárnap 20 óra után már az is közölhető, hogy milyen reményeket fogalmaztak meg a politikusok szavazatuk leadásakor, illetve hogy a feldolgozott voksok arányát látva örülnek-e vagy sem az eredményeknek.

Választások 2020
Ladóczki Gyula
Köztársasági Választási Bizottság
koronavírus
kampány
kampánycsend

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.