Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vasárnapig kampánycsend van Szerbiában

2020.06.19
07:40
2020.06.19
21:28
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap háromszintű, köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat tartanak Szerbiában. Csütörtök éjféltől kampánycsend van érvényben.
Pannon RTV

A kampánycsend szerint vasárnap 20 óráig tilos a választók bárminemű befolyásolása.

A koronavírus-járvány miatt ugyan a korábbi évekhez képest az idén jelentősen kevesebb kampányrendezvényt tartottak a pártok, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kampányoltak. Televíziós műsorokban, reklámokban, óriásplakátokon láthattuk a jelöltek arcát és nevét, hallhattuk a következő négy évre vonatkozó ígéreteket.

A szerbiai választási törvény szerint a kampánycsend a voksolás napját megelőző 48 órán belül kezdődik és urnazárásig tart, vagyis péntek 0 órától vasárnap 20 óráig nem lehet a pártokkal, a jelöltettek kapcsolatos reklámokat, beszélgetéseket, műsorokat sugározni, propagandaanyagot osztani, vagy választási rendezvényeket szervezni.

Pannon RTV

A választás napján este 8 óráig csak azt lehet közölni, hogy a jelöltek hol voksoltak, milyen volt a részvételi arány, valamint általános voksolásra buzdító üzeneteket is lehet sugározni, illetve közérdekű információkról is hírt lehet adni, például ha egy szavazóhelyet valamiért be kellett zárni, vagy esetleg rosszul lett valaki szavazás közben.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „A kampány csütörtök éjfélig tart, onnantól kezdve kampánycsend lesz, olyannyira, hogy a szavazás napján a szavazatszedő bizottságok tagjai is kötelesek ellenőrizni, hogy a szavazóhely környékén 50 méteres körzetben van-e bármilyen propagandaanyag. Amennyiben ilyet találnak vagy észlelnek, akkor felhívják az illetékes felügyelőséget, akiknek kötelességük ezt eltávolítani.”

Vasárnap 20 óra után már az is közölhető, hogy milyen reményeket fogalmaztak meg a politikusok szavazatuk leadásakor, illetve hogy a feldolgozott voksok arányát látva örülnek-e vagy sem az eredményeknek.

Választások 2020
Ladóczki Gyula
Köztársasági Választási Bizottság
koronavírus
kampány
kampánycsend

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.