Ugrás a tartalomra

Videokonferencián döntöttek: Meg lehet kezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával

2020.03.24
18:14
Forrás
MTI
Szijjártó Péter: Magyarországnak nagy része van abban, hogy megindulhatnak a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával.

Az Európai Unió európai ügyekkel foglalkozó tanácsa politikai megállapodásra jutott arról, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával - közölte ‍‍Andreja Metelko-Zgombić horvát európai ügyekért felelős államtitkár. Tájékoztatása szerint az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei videokonferencia keretében tartott ülésükön nagyon erős politikai üzenetet küldtek a két ország mellett a nyugat-balkáni régió minden országának az uniós tagság érdekében kifejtett erőfeszítések sikere érdekében. Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a sajtótájékoztatón jelentősnek nevezte, hogy még a koronavírus-járvány okozta különösen nehéz helyzet ellenére is fontos stratégiai döntések meghozatalára képes az Európai Unió. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások mihamarabb megkezdődhetnek a két érintett országgal.

Jó hír, hogy megindulhatnak az uniós csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Montenegróval, Magyarországnak nagy része van ebben a sikerben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Kifejtette: a mostani nehéz körülmények közepette jó hír Brüsszelből, hogy egyetértés van az uniós tagállamok között abban, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. Ez óriási siker magyar szempontból, "büszkék lehetünk, hogy ebből a sikerből mi magyarok alaposan kivettük a részünket" - vélekedett. Hozzátette: Magyarország továbbra is minden támogatást megad a nyugat-balkáni országok integrációs törekvéseihez.

Szijjártó Péter emlékeztetett: Magyarország hosszú évek óta támogatja aktívan az EU bővítési politikáját és nyújt valódi, konkrét segítséget a nyugat-balkáni országoknak integrációs törekvéseik sikerre vitelében. Azért is magyar siker a mostani hír, mert az EU bővítési biztosa magyar, ő terjesztette elő azt az új bővítési módszert, amelyet ma politikailag elfogadott a tanács, és ez jelentősen felgyorsítja a csatlakozási tárgyalásokat, mert így nem egyenként, hanem csoportonként nyithatják meg a tárgyalási fejezeteket - magyarázta.

Kiemelte: Magyarország már hosszú idő óta úgy gondolja, hogy mind Észak-Macedónia, mind Albánia teljes mértékben készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, ennek sem politikai, sem jogi akadálya nincs. Ráadásul ez igazi európai érdek is, mert az EU-nak végre valamilyen sikertörténetre van szüksége, főleg a mostani körülmények között, amikor Nagy-Britannia elhagyta az uniót, komoly migrációs nyomással nézünk szembe délről és a koronavírus elleni küzdelem köti le mindenki energiáját - mutatott rá.

Európai Unió
csatlakozási tárgyalások
Albánia
Észak-Macedónia
Szijjártó Péter

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.