Ugrás a tartalomra

Vita a svájci frank-hitelesek helyzetéről a szerb parlamentben

2019.04.18
16:40
2019.04.18
18:55
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
A jövő héten döntenek a törvényjavaslatról.

Megoldódni látszik a szerbiai svájci frank-hitelesek helyzete. A frankban eladósodottak megsegítésére vonatkozó törvényjavaslatról ma kezdtek vitázni a szerbiai köztársasági parlamentben. A törvénytervezetről várhatóan a jövő héten szavaznak a képviselők.

A törvénytervezet szerint úgy oldanák meg a svájci frank-hitelesek gondjait, hogy a tartozások 38 százalékát leírnák, 15 százalékban az állam, 23 százalékban a bankok terhére. A kölcsön maradék részét euróra váltanák át. A törvénytervezetet Siniša Mali pénzügyminiszter (SZHP) mutatta be a képviselőknek. „A lex specialis kompromisszumos megoldás az érintett polgárok, az őket képviselő szervezetek, a bankok és az állam között. A törvényjavaslat kiterjed a hitelesek mindegyikére, amit az állam követelt azért, hogy lehetővé tegyük a polgároknak, hogy véglegesen megoldják a problémájukat.”

Vojislav Šešelj szerint alkotmányellenes a frankhitelesek megsegítésére vonatkozó tervezet. A Szerb Radikális Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint a javaslat diszkriminálja azokat, akik nem vettek fel svájci frank alapú hitelt, illetve azokat, akik már törlesztették tartozásukat. Vojislav Šešelj szerint a frankhitelesek problémáját már rég meg kellett volna oldani. „Néhány ország, amelyeknek okos kormányuk van, mint például Magyarországnak, megoldotta a problémát. Mi is megoldhattuk volna így a problémát, de vallják be, félnek az Európai Unió reakciójától. Attól félnek, hogy nehogy valaki véglegesen becsapja valamelyik tárgyalási fejezetet. Ez az oka annak, hogy ilyen óvatosan kezdték el ezt, de tulajdonképpen törvényellenesen.”

Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, a törvénytervezet által megoldódhat a svájci frank-hitelesek több mint egy évtizede húzódó problémája. A parlamenti képviselő hozzátette, a pártja támogatja a javaslatot. „Az első néhány évben nem volt olyan rossz ez a kölcsön, de az utolsó tíz évben drasztikusan megváltozott ezeknek az embereknek a gondja. Ilyen téren meg lesz oldva a gondjuk, nem fizeti vissza az állam nekik a kölcsönt, de a részletük, a kölcsönrészletük ezzel a törvénnyel jóval lecsökken. Körülbelül olyan szinten lesz, mintha abban az időben euró alapú hitelt vettek volna fel. Ezért gondoljuk, hogy ez jó megoldás ezeknek az embereknek.”

A szerbiai svájci frank-hitelesek adóssága jelenleg 540 millió euró. Az adatok szerint 15 785 személy problémája oldódhat meg, amennyiben a képviselők megszavazzák a tervezetet.

 

svájci frank
svájci frank-hitelesek
törvényjavaslat
szerbiai parlament
vita

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.