Ugrás a tartalomra

A VMSZ köztársasági parlamenti képviselői Brüsszelben (videók)

2017.06.22
15:55
Még korai lenne megjósolni, hogy Szerbia mikor lehet az Európai Unió teljes jogú tagja, de az eurointegráció folyamata jó ütemben halad - nyilatkozták a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciójának tagjai Brüsszelben
Még korai lenne megjósolni, hogy Szerbia mikor lehet az Európai Unió teljes jogú tagja, de az eurointegráció folyamata jó ütemben halad - nyilatkozták a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciójának tagjai Brüsszelben. Még nagyon sok feladat vár Szerbiára, de most elsősorban az új kormány megalakulása a legfontosabb, hogy egy stabil kabinet segítségével tovább folytatódhassanak a csatlakozási tárgyalások - tették hozzá a VMSZ képviselői, akik az Európai Néppárt és az Európai parlament képviselőivel is egyeztettek a belga fővárosban. 19366323_1414103882014279_3207069092578227251_n Az új csatlakozási fejezetek megnyitása azt jelenti, hogy Szerbia eurointegrációs tárgyalási folyamata jó ütemben halad. A cél azonban az, hogy az eddiginél is intenzívebb legyen az ügymenet - nyilatkozta Brüsszelben Kovács Elvira. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elmondta: 2018-ra biztosan nem zárul le az összes fejezet, de az eddigi ütemterv folytatása reális. „Amennyiben nem lennének elégedettek azzal, amit Szerbia tett és felmutatott az elmúlt időszakban, nem sikerült volna megnyitni új csatlakozási fejezeteket. Technikailag Szerbia készen állt arra, hogy ebben a pillanatban három fejezet nyíljon meg. Ebből kettőt sikerült megnyitni, mert néhány tagországból nem sikerült zöld fényt kapni. Hamarosan ez is megtörténik.”



A VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának tagjai az Európai Néppárt képviselőivel és az Európai Parlament tisztségviselőivel is egyeztettek. Szerbia, illetve a vajdasági magyarság helyzetéről tárgyaltak - nyilatkozta Pásztor Bálint. A köztársasági parlamenti frakcióvezető kiemelte: azt szeretnék, ha Brüsszel továbbra is kiemelten foglalkozna az országban élő nemzeti közösségek helyzetével. Ezért fontos, hogy az Európai Néppárt, amelynek a VMSZ 2007-óta tagja, folyamatosan értesüljön Szerbia csalatkozási törekvéseiről és az itt élő magyarság helyzetéről - tette hozzá, majd elmondta még: „Elsősorban a kisebbségi kérdések azok, amelyek tekintetében fontos a brüsszeli segítség. Hiszen a Vajdasági Magyar Szövetség jelen van közvetve Deli Andor képviselő úron keresztül itt az Európai Parlamentben. Ezenkívül az önkormányzatokban, a tartományban és köztársasági szinten próbáljuk elérni, hogy a vajdasági magyar közösségnek a helyzete minél jobb legyen.” 19424313_10156279932034746_402877348056634596_n Az Európai Unió üdvözli a szerb kormányalakító személyét és a kormány megalakulását várva reméli, hogy ismét egy stabil kabinet alakul az országban - húzta alá Deli Andor. A vajdasági származású EP-képviselő elmondta: Brüsszel továbbra is támogatja az állam eurointegrációs törekvéseit. „Nagyon nagy figyelem övezi azt a tényt, hogy Szerbia hamarosan új kormányt kap. A kormányzat munkája, a parlament munkája az elmúlt időszakban stagnált, ez nagyban lassítja a különböző dokumentumok, akciótervek előkészítési dinamikáját. Ezért lesz fontos az, hogy az elkövetkező napokban a kormányalakítási tényezőkre, ezekre a témákra pont kerüljön.” 19366500_1414103925347608_3250016038517068419_n Azt, hogy Szerbia mikor lehet az EU teljes jogú tagja, még korai lenne megmondani. Az elkövetkező időszakban derül majd ki, hogy Szerbiának mikor sikerül megvalósítani a csatlakozáshoz szükséges akcióterveket és elvégezni a szükséges munkát - húzta alá Deli Andor.



VMSZ
Brüsszel
néppárt
Deli Andor
csatlakozási folyamat

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.